Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход / sxc.hu
Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
75082
Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход
  • Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход

Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход, както и деца с проблеми в развитието - тази тендеция очерта Весела Банова от Националната мрежа за децата, в навечерието на първия по рода си Национален информационен ден за осиновяването, който ще се проведе утре. В същото време обаче се наблюдават и случаи на разсиновяване, заради неуспешно адаптиране на детето към семейството. От Националната мрежа за децата предлагат промени, които да ускорят процедурата на осиновяване, и други, които да забранят ново осиновяване на семействата, които са разсиновили дете.

Според данните на Агенцията за социално подпомагане към средата на тази година в регистъра за пълно осиновяване са вписани близо 3250 деца, а кандидатите за осиновители са едва 1570. Процедурата на осиновяване би трябвало да отнема около 5 месеца, но в много случаи тя продължава по-дълго, разказа пред Дарик доц. Велина Тодорова от правия институт към БАН. Според нея процедурата може да се ускори чрез централизиране на регистрите на децата и осиновителите.

„Двата регистъра, ако се намират на едно място, по-бързо ще се намира дете за осиновителя и няма да има нужда 28 регионални дирекции да извършват тази процедура", обясни Тодорова.

Сред големите предизвикателства, с които се сблъскват осиновителите, след като детето вече е при тях, е разкриването на тайната на осиновяване. Тя не трябва да бъде замествана с лъжа, защото детето знае на подсъзнателно ниво, че е осиновено, обясни психоаналитикът Весела Банова.

„Например, осиновено дете, при което е табу в семейството да се казва, че е осиновено, когато беше мой пациент на 6 години, то ми разказа една приказка, в която фалшивите родители мечки бяха нагълтали истинските родители и излъгали детето, че са му истински родители. Накрая детето избягало от тях и се превърнало в Маугли, като заживяло в гората", разказа психоаналитикът.

Националният информационен ден за осиновяването ще бъде отбелязан в 15 града, със срещи и консултации с осиновители и кандидат-осиновители, организирани от центровете за обществена подкрепа.