Военният министър: Не се обсъжда участие в коалицията срещу „Ислямска държава”
Военният министър: Не се обсъжда участие в коалицията срещу „Ислямска държава” / снимка: БГНЕС

„Към момента има сформирана коалиция по инициатива на Съединените щати. Ние не участваме в нея и този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като смятаме, че способностите ни са ограничени в тази сфера".

Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов, който беше попитан доколко България е заплашена от "Ислямска държава" и дали български военни трябва да участват в ударите срещу организацията.

„Военновъздушните ни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване", посочи министърът на отбраната, цитиран от БТА.

По думите му това, с което се опитваме да помогнем, е чрез хуманитарна помощ и, заедно със съюзниците от ЕС и НАТО - с дарения, свързани с леко въоръжение, с боеприпаси.

На въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от "Ислямска държава", министърът отговори, че „всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от такова движение, което е определено против основните ценности, които изповядваме".

„Мерки взимаме - и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите", каза още Велизар Шаламанов. Той посочи, че се извършва подготовка на силите ни и има тясно участие в подготовката със съюзниците, както и в планирането.

„Но тук въпросът е много повече свързан с разузнаване, с укрепване на структурите за вътрешна сигурност, за граничен контрол", каза министърът и коментира, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на всички ресурси и способности.

В отговор на въпрос дали продължава да настоява да се откъснем от зависимостта към Русия, Шаламанов каза, че трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС по отношение на проблеми, свързани с бойната ни способност и готовност:

„Тъй като трябва да имаме свобода на действия в технически план, която ни дава свобода на действия в политически план".