Стартира изграждането на биологично стъпало на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен
Стартира изграждането на биологично стъпало на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен / netinfo

На официална церемония по-рано днес в местността „Чернилка" край Дибич стартира изграждането на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен. Строителството му е с прогнозна стойност 28 848 000 лева и трябва да бъде завършено до осем месеца.

„Първата копка" " по Договор „Изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателна станция за отпадъчни води-град Шумен" в рамките на проект „Интегриран воден цикъл на град Шумен - II етап" по Оперативна програма „Околна среда" 2007 - 2013 година беше направена в присъствието на кмета на Шумен Красимир Костов, областния управител Петко Шаренков, Валентин Пенев - представител на строителния надзор, Стоян Минков - представител на изпълнителя на проекта, директора на РИОСВ-Шумен Теофан Димитров, представители на държавната и местната власт и на различни институции, имащи отношение към реализирането на обекта.

Общата стойност на проекта „Интегриран воден цикъл на Шумен - II етап"
, включващ още рехабилитация на ВиК мрежата на града и изграждане на канализационна помпена станция в квартал Дивдядово, е 75 712 867 лева.

„Събитието, което днес ни събра, е от особено значение за развитието на Шумен и превръщането му в град с европейски облик. Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване на свързаността на инфраструктурата за отвеждане и пречистване на отпадъчни води както като количество, така и като качество", каза градоначалникът Красимир Костов и допълни: „Макар днес да даваме старт за строителство на етап от Пречиствателната станция за отпадъчни води на град Шумен, не мога да не спомена и факта, че само след месец ще започне и подмяната на водопроводната и канализационната мрежа на Шумен, част от основния проект за цялостна рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на града"

По думите му цялостното реализиране на проекта за пречистване на отпадъчните води на града ще бъде постижение не само за общината, но и гаранция за съхраняване чистотата на водите на река Камчия - една от най големите реки, вливащи се в Черно море.

„За мен е удоволствие да присъствам на първата копка на този обект, изграждането на който е от голямо значение за чистотата и опазването на околната среда в региона. Изпълнението на този проект е крачка към повишаване качеството и стандарта на живот в община Шумен", заяви областният управител Петко Шаренков.

Валентин Пенев - представител на строителния надзор, пък се обърна към присъстващите, както самият той се изрази, „с чувство на удовлетворение" от актуализирането на проекта. „Ще вложа всички си знания и опит, за да завършим качествено и в срок пречиствателната станция за отпадъчни води в Шумен", увери той.

„С реализацията на този проект Шумен ще бъде с една крачка по-модерен и по-екологичен. Ще платим дълга си към следващите поколения за по-чиста екосистема", каза представителят на изпълнителя на проекта Стоян Минков.

По думите на кмета Красимир Костов пречистването няма да се отрази на цената на водата. Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов обаче беше категоричен:. „Разбира се, че ще има увеличение. Има експлоатационни разходи, но на този етап не знам какви ще бъдат".