Деца лишени от родителски грижи овладяват керамични техники
Деца лишени от родителски грижи овладяват керамични техники / netinfo

Децата от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, ще покажат своите ръчно изработени керамични изделия в рамките на Есенен панаир на занаятите.

Проектът „Подрастващи, в неравностойно положение, овладяват керамични техники и творят – 2014” има за цел да изгради определени професионална умения у децата лишени от родителски грижи и се реализира вече 4 години. В рамките на проекта през годините е изградено постоянно работещо керамично ателие. Ателието е оборудвано с грънчарско колело от съвременен тип, керамична пещ и под вещото ръководство на професионални керамици, децата комплекса и от дневния център със специални нужди – с ДПЦ, синдром на Даун и др., овладяват стародавната традиция на грънчарството. Специалистите безапелационно определят работата с глина като арт терапия с позитивен ефект.

Изделията, изработени в ателието, са показвани в много артистични инициативи и изложби, което освен мотивиране на творческите умения на децата. Заниманията провокират и техните социално-адаптивни умения – чрез изнесени ателиета и извън чертите на Дома, смесване с други групи учащи се, участия в панаири и пленери. Обучението в керамичните техника на деца лишени от родителска грижа, не само създава  умения и активности, но ангажира свободното им извънкласно време и ги кара да се усетят полезни.

 

В предстоящото издание на панаира на занаятите, който стартира на 25 септември, подрастващите от КСУ „Олга Скобелева“ ще покажат уменията и творбите си в специален павилион разположен в Стария град. Посетете го, за да подкрепите творческите усилия на децата лишени от родителски грижи.