Бан Ки-мун: Ударите срещу ИД в Сирия са нанесени в зони, които не са под контрола на Дамаск
Бан Ки-мун: Ударите срещу ИД в Сирия са нанесени в зони, които не са под контрола на Дамаск / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта , че джихадистите са заплаха за международния мир и сигурност, но не подкрепи изрично американско-арабските удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде Франс прес.

Дамаск е бил информиран предварително за намерението на Вашингтон да нанесе удари и те са били по "зони, които вече не са под ефективния контрол на правителството" на Сирия, заяви Бан на съвместна конференция с френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха, посветена на климатичните промени.

Той обаче уточни, че "всички предприети мерки трябва да съответстват на Устава на ООН и на международното хуманитарно право".

Бан призова силите от коалицията, създадена от Вашингтон срещу "Ислямска държава", да вземат всички предпазни мерки да избегнат или да сведат до минимум цивилните жертви.

Оланд заяви на пресконференцията, че Франция няма да се поддава на никакъв шантаж, на никакъв натиск и на никакъв ултиматум във връзка със съдбата на отвлечения в неделя френски гражданин от ислямистка група в Алжир, която заплаши да го убие.

Източник: БТА