Шест университетски града се включват в Европейската нощ на учените
Шест университетски града се включват в Европейската нощ на учените / БГНЕС, архив
Шест университетски града се включват в Европейската нощ на учените
75027
Шест университетски града се включват в Европейската нощ на учените
  • Шест университетски града се включват в Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените 2014 ще се проведе на 26 септември. България се включва в програмата за осми път, като събитията ще се проведат в шест университетски града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Основната научна сцена в столицата ще бъде в двора на Британския съвет до Докторската градина, където програмата ще започне с Математическо магическо шоу, история за кристалите, физично караоке, концерт.

Организаторите на Европейската нощ на учените обещават 26 септември да се превърне в незабравим за малките и големи почитатели на науката. Директорът на Британски съвет Любов Костова разказа издаде малка част от изненадите, които се подготвят:

„Започваме с младите математички от "Забавна математика". Те ще направят своето математическо магическо шоу, което е изключително интересно и доказва, че математиката е много любопитна наука. След това ще имаме едно шоу за кристалите, което едва ли очаквате - „Кристално ясно в 3 минути". Десет млади учени от тазгодишния финал на Лаборатория за слава FameLab ще имат по три минути всеки, за да разкажат от своята гледна точка за кристалите.

Ще продължим с Боян Петров, който всички познаваме като първия българин, изкачил К2. Той обаче е биолог, който работи в Националния природонаучен музей към БАН".

Научни събития ще се проведат и в БАН, посочи Пенка Лазарова от съюза на учените:

„Един от акцентите в тазгодишната Нощ на учените е 145 годишнината от създаването на най-старата и най-авторитетна научна институция в България - Българската академия на науките".

Входът на всички събития за Нощта на учените 2014 е свободен, посочват организаторите.