Ще строят спортен комплекс в Зона Б-5 в София
Ще строят спортен комплекс в Зона Б-5 в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще строят спортен комплекс в Зона Б-5 в София
75023
Ще строят спортен комплекс в Зона Б-5 в София
  • Ще строят спортен комплекс в Зона Б-5 в София

Година след обявяването на проекта беше подписан договора за изграждането на 24 декара многофункционален спортен комплекс в Зона Б-5 в София. Той ще включва игрища за футбол, тенискортове, целогодишна ледена пързалка, игрища за плажен футбол и волейбол, детски площадки и трибуни. Целият проект ще струва около 3 млн. лева и ще бъде финансиран по европейската програма „Джесика”.

Идеята за спортния комплекс е стара, но едва сега реализацията му е възможна. Той ще бъде част от парк „Възраждане”, който предстои да бъде изграден в Зона Б-5, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Беше обявено състезание между „Спортна София” и „Софийски имоти”, които са собственици на част от терените. Състезанието спечели разбираемо „Спортна София”, защото са спортисти. Комплексът включва три игрища за минифутбол с изкуствена трева, три игрища за тенис корт, изграждане наигрище за плжен футбол или плажен волейбол, пързалка за кънки и хокей със синтетичен лед, игрище за стрийтбол, игрище за петанка, осем тенис маси, игрище за деца, детска площадка, трибуни за около 150 седящи зрители, алейна мрежа, достъпност з ахора с увреждания. Това са част от елементите на този комплекс”, поясни кметът.

По думите на Надя Данкинова, представител на „Фонда за устойчиво градско развитие на София”, този проект изцяло отговаря на представите за развитие на градската среда.

„Това е един от проектите, с който много се гордеем, защото той покрива на 100% всичко, което иска „Джесика”. А именно подобряване на градската среда, създаване на условия за спорт, подобряване на социалните условия на живеещите. Така че един запуснат терен ще се превърне в едно, надяваме се, много харесвано и посещавано място от софиянците и гостите на града”, посочи Данкинова.

Очакванията са до края на годината да бъде избран изпълнител на проекта, каза още Фандъкова.