Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес се провали
Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес се провали / снимка: БГНЕС, архив

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес.

"Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада. "Трябва да се сдобием с това, което ни е необходимо - наблюдателна апаратура, радари", отбеляза той.

При посещението на Порошенко в САЩ в четвъртък Белият дом обяви, че Америка отпуска помощ от 46 милиона долара за снаряжение и обучение на украинските военни сили, като отново изключи възможността да доставя оръжия. Администрацията на Обама е на мнение, че оръжейни доставки не биха променили баланса на силите в борбата със сепаратистите, които по нейни думи са подкрепяни от Русия.

Украинският президент каза, че не само помагат за модернизиране на украинската армия, предаде ИТАР-ТАСС. Говорейки за състоянието на въоръжените сили на страната, президентът заяви, че в боевете в Югоизточна Украйна са били унищожени 65 процента от военната техника, участвала в тях. Нямаше с какво да се защитаваме, каза Порошенко, но добави, че тези загуби вече са попълнени.

"Каквото и да се говори, сега има деескалация", посочи Порошенко. Той спомена и срещите си с руския президент Владимир Путин, като заяви, че "без тези срещи сегашният мирен процес нямаше да съществува".

Украинският президент посочи, че уреждането на конфликта в Източна Украйна може да стане само с мирни средства и подчерта, че той самият е от "партията на мира" и ще работи за реализиране на мирните споразумения.

Вчера на среща в Минск Киев и сепаратистите подписаха меморандум, който предвижда създаването на 30-километрова буферна зона между враждуващите страни. Планът има за цел да подсили сключеното на 5 септември примирие, което многократно бе нарушавано. По-рано днес обаче украинската армия обяви, че не е готова да спазва всички точки от меморандума, по-специално да изтегли артилерията си, докато няма пълно прекратяване на огъня.

Говорейки за постигнатото споразумение със сепаратистите и за приетия от Върховната рада закон за местното самоуправление в някои райони на Луганска и Донецка област, Порошенко каза, че Донбас няма да има никакви "свръхправомощия", че нито един регион няма да може да определя вътрешната и външната политика на държавата, да поставя под заплаха суверенитета и териториалната цялост на страната. Тези въпроси не подлежат на пазарлъци, "Украйна не търгува с независимостта си", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Порошенко съобщи, че подготвя създаването на специален фонд за възстановяване на инфраструктурата на Донбас, за което по думите му ще са необходими "десетки милиарди гривни". Това е целта на моите пътувания - да се подготви донорска конференция, заяви украинският лидер.