Честваме 106 години Независима България
Честваме 106 години Независима България / netinfo

През тази година отбелязваме 106 години Независима България. На 22 септември 1908 година в старата столица Търново с княжески манифест е обявена Независимостта на Княжество България. Това е завършекът на дългогодишната борба на българския народ за отхвърляне на зависимостта от Османската империя, наложена от несправедливия Берлински договор.
Провъзгласяването на Независимостта издига международния авторитет на Царство България, то става равноправен и желан партньор в политиката.
От 10.00 ч. на площад "Атанас Сиреков" ще се състои ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили, ще бъде приет от началника на гарнизона комодор Мален Чубенков - командир на Военноморска база -ВМС. Ще бъде отслужен и празничен молебен за благоденствието на Независима България. Ритуалът ще продължи от 10.30 с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк в памет на загиналите за защита на българската независимост пред Военен клуб Бургас.
На Деня на независимостта е посветен и националният фестивал "Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас". Той ще се проведе на 25 и 26 септември 10.00 ч. в Културен дом на нефтохимика.