Ново атрактивно шоу показват над Царевец по повод 22 септември
Ново атрактивно шоу показват над Царевец по повод 22 септември / снимка: Dariknews.bg, архив
Ново атрактивно шоу показват над Царевец по повод 22 септември
75003
Ново атрактивно шоу показват над Царевец по повод 22 септември
  • Ново атрактивно шоу показват над Царевец по повод 22 септември

Ново атрактивно шоу в небето над Царевец ще бъде показано за първи път в Деня на Независимостта - 22 септември. Спектакълът, който ще съчетава светлинни и лазерни ефекти, е част от празничната програма по повод 106-годишнината от обявяването на българската независимост. 6-минутното шоу ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19:30 ч. на площад „Цар Асен I".

Премиерът проф. Георги Близнашки и министри от служебния кабинет ще присъстват на тържествата.

Автор на спектакъла е британецът Анди Фокнър. Неговата фирма е един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново.

Шоуто за 22 септември е стъпка към изграждането на грандиозния спектакъл „Между боговете и хората". Царевец ще бъде основната сцена, но спектакълът ще може да се наблюдава от различни точки на града.

Не можем да променяме „Звук и светлина" със съвременни средства, защото е обвързано с авторски права, но по този начин ще го надградим", обясни зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Спектакълът „Между боговете и хората" беше един от проектите, с които Велико Търново се бори за титлата „Европейска столица на културата". Въпреки че не успяхме да спечелим конкурса, общинската администрация е категорична, че ще реализира шоуто.

Анди Фокнър от години мечтае да направи спектакъл на Царевец. Той ще отвори във В. Търново и офис на своята фирма, чието седалище е Букурещ. Британецът има 28-годишен опит в организирането на концерти и събития, печелил е международни награди със своите лазерни спектакли и дори е изобретил няколко лазерни и концертни продукта през годините. Правил е спектакли върху планински склонове, върху парламента в Букурещ, чиято сграда е втората най-голяма в света, посочи още Карабаджаков.

Празничната програма на 22 септември започна по традиция рано сутринта
със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици", отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В двора на емблематичния храм от 9.00 ч. бяха осветени бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски" и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 10.30 ч. на крепостта Царевец с военен ритуал бе издигнато тържествено националното знаме. Кметът на града Даниел Панов приветства жителите и гостите на празника.

„Търсейки символите на приемственост княз Фердинанд и правителството обявяват независимостта именно тук, където са положени основите на Втората и Третата българска държава", каза в словото си градоначалникът. „Освободената и съединена българска държава прокламира пред света своята независимост, равностойност и равноправие в международните отношения. Обявяването на независимостта реализира вековната мечта на поколения българи - отечеството да си възвърне свободата, независимостта и достойнството. На 22 септември се покланяме пред предшествениците ни, които реализираха този смел и важен държавнически акт", подчерта в словото си кметът Даниел Панов пред събралото се множество на Царевец.

След неговото приветствие митрополит Григорий отслужи празничен богослов, а гостите се отправиха към Пирамидата на Независимостта, където поднесоха венци и цветя.

Празнично шествие, водено от военни и духови оркестри премина от Царевец до паметник „Майка България".

Следобед програмата продължи пред сградата на Община Велико Търново с празничен концерт на Славка Калчева и танцова формация „Етноритъм".

Традиционното голямо търновско хоро зарадва жителите и гостите на града. Тази година то не е във формата на дълга редица, която да тръгва от паметника на Майка България до Царевец, а има пет основни пункта, където участниците ще танцуват, поясни директорът на дирекция „Култура" Нелина Църова. Пунктовете са в пространството пред общината, пред паметника на обесените, на площада в началото на Самоводската чаршия, около паметника „Велчова завера", в началото на ул. „Пиколо" и пред Царевец.

Тържествената заря-проверка започва в 19.30 ч. На нея се очаква да присъства служебният премиер Георги Близнашки.

В празничния ден във Велико Търново дойдоха и военният министър Велизар Шаламанов и министърът на културата Мартин Иванов.

Цялата програма за Деня на независимостта във Велико Търново можете да видите ТУК