Канят на четвъртия Фестивал на хвърчилата в Шабла
Канят на четвъртия Фестивал на хвърчилата в Шабла / БДЗП; снимки - Николай Петков и Цвета Нешева

Тазгодишният Фестивал на хвърчилата ще се проведе на 27 септември (събота) от 10 до 18 часа в местността „Малкото море", южно от фара на нос Шабла, съобщават организаторите. Събитието се провежда за четвърти път и е посветено на световно застрашения от изчезване вид червеногуша гъска.

Програмата на фестивала включва парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за хвърчила на място, игри и състезания за деца и родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, презентации, филмови прожекции и други изненади. Пълната програма на фестивала ще откриете на фейсбук страницата www.facebook.com/kitefestivalshabla.

Организатори на фестивала са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и община Шабла.

Повечето атракциони са през целия ден. От 11.00, 14.00 и 16.00 ч. има пътешествие с каяци; в 11.30 ч. - презентация „Зелен живот. Влиянието на почистващите препарати и козметиката в ежедневието ни" с лектор Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна; в 13.00 започва парадът на хвърчилата; в 14.30 ч. - презентация „Животът на червеногушите гъски" с лектор д-р Николай Петков от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). В 12.00 и 14.00 ч. децата могат да посетят Палатката на приказките, а от 15.00 ч. да се състезават за най-високо вдигнато хвърчило, редене на бали сено и пренасяне на чували с жито.
В 16.00 ч. е екскурзията за наблюдение на птици до Шабленската Тузла с опитен орнитолог и специализирана зрителна техника, а от 16.30 ч. - прожекция на научно-популярния филм „Те отлитат".

Във фестивалната зона ще бъде изградена библиотека под открито небе, наречена „За дивата природа" с художествени творби на български автори и печатни издания на БДЗП - определители, атласи и списания. Ще може да се види фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски - от Сибир до България" с 20 фотографии на автори от България, Русия, Норвегия и Великобритания, а в Зеления образователен център в Шабла ще са подредени селектирани фотографии от фото-пленерите „Фестивал на хвърчилата Шабла" през 2012 и 2013 г.

По време на фестивала гостите ще имат възможност да опитат от павилиони за продажба - рибена супа, мед, сок от ябълки и други храни от местни производителите и ресторантьори.

Фестивалът се организира по проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска", финансиран по програма LIFE+ на Европейската Комисия.