Сидеров: Русия предложи 15,5 млрд. инвестиции, Китай  милиарди, управляващите ги отказаха
Сидеров: Русия предложи 15,5 млрд. инвестиции, Китай милиарди, управляващите ги отказаха / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се обяви за независима икономика и създаване на български предприятия. В предаването „Седмицата” по Дарик радио той беше категоричен, че предприятията трябва да са в български ръце.

Сидеров подкрепи лева като национална валута, а не еврото, с аргумента, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените и ще се отрази негативно върху българската икономика.

Лидерът на „Атака” призова за КТБ да се спази закона, а именно да не се покриват пълните влогове, а само  гарантираните по закон. Ръководството на БНБ трябва да бъде сменено, защото има прекалено много съмнения, че не се упражнява надзор.

Сидеров се обяви категорично за прогресивното подоходно облагане и заяви, че „Атака” единствена е гласувала против плоския данък. Той предложи да има  необлагаем минимум от около 500 лв. Относно данъка върху лихвите, той в заяви, че трябва да отпадне. Националист номер 1 каза, че ДДС върху дарените храни на бедни хора трябва да отпадне, и припомни, че „Атака” предложи в парламента отпадане на ДДС върху лекарствата, учебници и стоки от първа необходимост, но предложението беше отхвърлено от ГЕРБ, ДПС и БСП.

„Атака” иска минималната работна заплата да е обвързана с минималната в Европейския съюз, защото заплатата у нас не отговаря на реалните нужди на хората. Тя трябва да започва от 500-600 евро. Осигурителните вноски не бива да бъдат увеличавани и „Атака” е против увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Сидеров се обяви категорично против поскъпването на тока, защото няма причина за това. Той обяви всяко поскъпване като принос към печалбарството.

Лидерът на националистите заяви, че малките и средни предприятия са отдавна смачкани от големите търговски вериги и беше категоричен, че трябва да се постави ограничение продуктите в една верига да бъдат закупувани от не повече от 50-100 км от мястото, където се намира веригата.

Сидеров се обяви още веднъж в подкрепа на проекта АЕЦ „Белене” и за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Относно „Уестингхаус” заяви, че технологията на реактора не е ясна и не е добре да се работи с неясни проекти.

Относно това какви да бъдат инвестициите срещу наводненията, Сидеров заяви, че трябва да се прави това, което е по закон. Той припомни предложението на „Атака” язовирите да бъдат държавна собственост и да не се дават на частни лица, защото се занемаряват и стават опасни.

Според Волен Сидеров важни инвестиции с европари не могат да се направят. „С европари важна инвестиция не може да се направи, защото еврофондовете едва достигат 2% от БВП. Така, че нищо важно с европари не може да се направи. Може да се направи с инвестиции, които да дойдат от други посоки. Такива предложения имаше - от Русия предложиха 15,5 млрд., но българското правителство не ги прие. Китай предлагат милиарди инвестиции. Това са истински инвестиции. Еврофондовете са просто подигравка, мизерия”, допълни Сидеров.

Накрая Сидеров коментира искането на Шотландия и Каталуния за независимост и заяви, че ако хората искат това, то никой не може да бъде против тяхното искане. Той подчерта, че няма основание за подобен аналог в България, защото ние сме монолитна държава, не федерация, и няма основание да се иска откъсване или независимост.