И древните египтянки са си удължавали косата
И древните египтянки са си удължавали косата / снимка: Guliver/Getty Images

Древна египтянка е погребана преди повече от 3000 години с много сложна прическа с кичури за удължаване на косата, съобщи Лайв сайънс.

Жената не е била мумифицирана. Тялото й само е било увито в рогозка. Прическата й обаче била направена много грижливо, с около 70 удължаващи кичура на различни нива. Археолозите не могат да определят нито името, нито възрастта или с какво се е занимавала. Тя е сред стотиците останки, намерени в гробище край древния град Амарна, сред които има и други със запазени прически.

Този град е построен като нова египетска столица от фараона Ехнатон, който започва религиозни промени, водещи до върховенството на божество с формата на слънчев диск, наречено Атен.

Ехнатон нарежда да бъдат заличени образите на всички други божества. След смъртта на Ехнатон (1353-1335 г.пр.н.е) Амарна е запусната.

Изследването на прическите, с които са погребвани древните египтяни, ръководи Йоланда Бос. Тя анализира подборка от 100 новооткрити черепа от гробището на Амарна, по 28 от които има коса. Прическите са разнообразни - от черна къдрава коса, до права и кестенява. Възможно е това да отразява и етническото разнообразие.

Черепите с кафява коса често имат навити кичури около ушите. Този стил е бил популярен в Амарна. Хората там са харесвали и плитките - обикновени, широки около 1 см, сплетени много стегнато. Разпространена е била и късата коса - до раменете. Плитките също не са много дълги - обикновено не повече от 20 см. Най-дългата намерена коса е тази с екстензиите. Тя е достигала до 30 см.

Прическите са оформяни с мазнина. Това е помогнало те да се запазят толкова дълго. Една от жените е боядисала посивялата си коса оранжева, вероятно с къна.

Източник: БТА