Литва, Полша и Украйна създадоха обща военна бригада
Литва, Полша и Украйна създадоха обща военна бригада / снимка: БГНЕС

Министрите на отбраната на Литва, Полша и Украйна подписаха споразумение за създаването на обща бригада, предназначена да подкрепи модернизацията на украинската армия. Това стана на церемония във Варшава в присъствието на полския президент Бронислав Коморовски.

"Това показва нашият дълбок ангажимент в засилването на сигурността и възможностите за отбрана в нашия регион, където положението стана опасно" след руската интервенция в Украйна, заяви полският държавен глава.

Според него новата бойна част, която трябва да участва главно в мироопазващи операции, може да извърши първите си учения до една година и да достигне пълен капацитет след две години. "Тя ще улесни обмена на ноу-хау и принципите на функциониране на въоръжените сили между съответните три страни, но също и сближаването на украинската армия с тези от западния свят", тъй като Полша и Литва са страни членки на Атлантическия алианс, подчерта Коморовски.

Документът за създаването на бригадата, наречена Литполукрбриг, беше подписан от полския министър на отбраната Томаш Шемоняк, литовския Юозас Олекас и украинския генерал Валерий Гюлетей. Щаб-квартирата й ще се намира в Лублин, Югоизточна Полша. Бойните части, включени в бригадата, ще бъдат базирани в родните си страни и ще се събират за учения и общи операции. Полският президент и тримата министри изразиха съжаление от закъснението на инициативата, която е обсъждана още от 2007 г.

Източник: БГНЕС