В Минск започнаха нови преговори между украинските власти и проруските сепаратисти
В Минск започнаха нови преговори между украинските власти и проруските сепаратисти / снимка: БГНЕС, архив

В Минск започнаха нови мирни преговори за Украйна между украинското правителство и проруските сепаратисти, предаде АФП. Бившият украински президент Леонид Кучма, който представлява властите в Киев, изрази надежда, че срещата ще доведе до напредък и подчерта необходимостта да се постигне примирие, тъй като споразумението за прекратяване на огъня от 5 септември се нарушава почти ежедневно.

"Надяваме се да подпишем документ, който отразява позицията ни по специалния статут, предложен от Киев на областите под бунтовнически контрол", заяви преди началото на срещата "премиерът" на самопровъзгласената "Донецка народна република" Александър Захарченко.

Друг сепаратистки лидер, Андрей Пургин, заяви по-рано, че на срещата ще се обърне приоритетно внимание на този специален статут. Предложението на Киев за специален статут на Донецка и Луганска област бе приветствано от Москва, но бунтовниците до момента отхвърлят всякакви предложения на украинските власти за територия, която те искат да стане независима, отбелязва АФП.

Леонид Кучма подчерта, че преговорите "в никакъв случай няма да протичат в ущърб на териториалната цялост на Украйна". Освен бившия президент Кучма в срещата в Минск участват четирима представители на бунтовниците от Източна Украйна и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов. Присъства и представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Това е трета среща в Минск на контактната група, която се опитва да сложи край на пет месеца боеве, взели около 2900 жертви в Украйна.

Източник: БТА