Лауреати на конкурси от три континента участват в XXIX-те Лауреатски дни Катя Попова
Лауреати на конкурси от три континента участват в XXIX-те Лауреатски дни Катя Попова / archive.dariknews

"Тази година сме се постарали да представим едно интересно и разнообразно издание, което да стане предпоставка, следващото - юбилейно, да бъде такова, че наистина да се запомни". Това каза пред журналисти организаторът на 29-то издание на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", Мартин Кърнолски.
Той подчерта, че благодарение на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и Плевенска филхармония, лауреати на над 500 награди от фестивали от три континента ще се изявят пред плевенската публика и гостите на града.

Мартин Кърнолски каза, че и този път в програмата на фестивала ще бъдат показани и музикални инструменти, които не се срещат често в България и припомни представянето на различните разновидности на тромпета на миналия музикален фестивал. Тази година Никола Петкович от Сърбия ще свири на хармоника - един не дотам познат у нас музикален инструмент, който прилича на акордеон и на баян.
Никола Петкович ще изсвири класически, както и съвременни произведения, което ще представи този инструмент в цялата му красота.

Тази година Международният фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" е посветен и на 90-та годишнина от рождението на нашата знаменита оперна певица, загинала в самолетна катастрофа през 1966 г.

Дни преди откриването на музикалните празници във фоайето на Драматичен театър „Иван Радоев" в Плевен беше открита фото изложба, която представя в снимки моменти от предишното издание на Лауреатските дни.

Лауреати на конкурси от три континента участват в XXIXте Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

В тази връзка Мартин Кърнолски съобщи, че тази година отново ще бъде направена фото изложба, отразяваща събитието, като новото е, че този път ще бъде обявен и конкурс за най-добра снимка от Лауреарските дни. Наградите ще бъдат с професионална насоченост. Изложбата ще бъде открита през месец октомври, когато ще бъдат излъчени и наградени и победителите в конкурса.

Солистите, които ще участват в Лауреатските дни са на възраст от 11 до 33 години като освен хармониката/от групата на акордеона и баяна/, сред тях ще има двама китаристи. Двама са певците, които ще участват - Доротея Доротеева-сопран и Петър Димов-баритон. Освен оперните певци на сцената на международния фестивал ще се изявят и гости-инструменталисти, които ще представят произведения за цигулка, виола, китара, пиано и хармоника.

17 са общо участниците в предстоящите Лауреатски дни „Катя Попова". В това число влизат солисти, диригенти, пианистка, която ще акомпанира на най-малката участничка,във фестивала, както и Плевенска филхармония.
Участниците в поредните Лауреатски дни „Катя Попова", които започват на 23 септември са от Украйна, Русия, Белгия, Сърбия и България.

Откриването на ХXIX-те Лауреатски дни "КатяПопова" ще бъде от 19:00 часа на 23 септември 2014 г. в залата на ДКТ"Иван Радоев".

Лауреати на конкурси от три континента участват в XXIXте Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

...музикантите...

Лауреати на конкурси от три континента участват в XXIXте Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

...моментът...