Натовски кораб в Черно море реагирал по правилата спрямо руски изтребители
Натовски кораб в Черно море реагирал по правилата спрямо руски изтребители / en.wikipedia.org

Екипажът на участващия в учение на НАТО в Черно море канадски кораб „Торонто” е реагирал в съответствие с правилата при прелитането над него на руски военни самолети. Това заяви във Варна командирът на фрегатата капитан II ранг Джейсън Армстронг по повод инцидента на 7 септември. Тогава канадският министър на отбраната Роб Никълсън обяви, че два изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са прелетели над "Торонто" на малка височина и определи действията им като „провокация”.

„Руските бомбардировачи наистина прелетяха много ниско. Ние реагирахме както сме тренирани и в съответствие с правилата. Винаги сме готови по време на поход да реагираме на всякакъв вид атаки в стила на ученията, така че направихме каквото трябва. Плаваме в състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО, за да уверим нашите съюзници, че могат да бъдат спокойни и сигурни”, коментира Армстронг.

Канадският офицер и командирът на испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон" капитан II ранг Фернандо Росети се срещнаха във Варна със зам.-кмета на града Пейчо Пейчев. Двата военни кораба са на неофициална рутинна визита в морската столица, където ще останат до 22 септември. Преди това  „Торонто” и „Алмиранте Хуан де Борбон" взеха участие в учение от типа PASSEX заедно с българската фрегата „Дръзки" и два румънски кораба.