„Ислямска държава разполага с 1-2 млрд. долара, пише списание
„Ислямска държава разполага с 1-2 млрд. долара, пише списание / снимка: sxc.hu

Радикалната групировка "Ислямска държава" има на разположение един до два милиарда долара, за да финансира своята война за установяване на ислямски халифат. Това съобщава френското списание "Нувел обсерватьор", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според изданието докато са се сражавали в Сирия срещу режима на Башар ал Асад, фундаменталистите са получавали щедра финансова подкрепа от частни лица и държавни институции от страните в Персийския залив.

Сега обаче групировката има собствени източници на доходи, твърди списанието. Само с превземането на Мосул "Ислямска държава" се е снабдила с 400 милиона долара в брой, открити в местната банка. Освен това ислямистите извършват рекет и облагат с "революционен данък" хората в завзетите от територии в Сирия и Ирак. Важен източник на доход са и парите от откупи за заложници, посочва "Нувел обсерватьор". Ислямистите продават на мафиотски групировки в чужбина петрола, добит в контролираните от тях кладенци, като така си докарват по около един милион долара дневно.

Според списанието терористичната групировка става все по-професионална и боеспособна. Тя разполага с програмно осигуряване от високо качество и за нея работят експерти с дипломи от САЩ и Германия.

"Нувел обсерватьор" отбелязва, че Ал Каида е изразходвала само един милион долара, за да осъществи нападенията в САЩ на 11 септември 2001 г., а с военен бюджет от 1-2 млрд. долара "Ислямска държава" е най-богатата терористична групировка в историята. За разлика от Ал Каида, която само нанася терористични удари, "Ислямска държава" си е поставила задачата да окупира и да управлява завзетите територии, за което се изискват огромни средства, цитира експертно мнение френското списание.