Ръст на браковете и разводите в областта
Ръст на браковете и разводите в областта / www.sxc.hu

Ръст на браковете и разводите отчете за миналата година Териториалното статистическо бюро във Велико Търново. Регистрираните юридически бракове са  685, с 41 повече от предходната година. Така за първи път от 2005-а насам  има ръст на браковете в областта. Средната възраст при сключване на брак за жените е била 29 години, а при мъжете 33. През 2013 год. 16 нашенци са казали „да" на чужденки. Значително повече са българките, избрали чужденец за съпруг - 35.

355 са разводите за миналата година. Техният брой се увеличава за първи път от 2007 год. 80% от всички прекратени бракове се отнасят за населението в градовете. Средната продължителност на брака в областта е 16 години, съобщават още от статистиката. Най- много разводи стават до десетата година след сватбата. Рекордьори в региона са три двойки, останали заедно по- малко от една година. Четири двойки пък са се развели след повече от 40 години брак.

Мъжете и жените от възрастовата група 40- 49 години най- често избират да разтрогнат браковете си обикновено по „взаимно съгласие", „фактическа раздяла" и „несходство в характерите".