Многодетна майка: Отглеждането на много деца не е невъзможно, но държавата не стимулира
Многодетна майка: Отглеждането на много деца не е невъзможно, но държавата не стимулира / снимка: sxc.hu
Многодетна майка: Отглеждането на много деца не е невъзможно, но държавата не стимулира
74940
Многодетна майка: Отглеждането на много деца не е невъзможно, но държавата не стимулира
  • Многодетна майка: Отглеждането на много деца не е невъзможно, но държавата не стимулира

В демографската криза, в която се намира страната ни, държавата продължава да не стимулира многодетните семейства, а обществото все още гледа по особен начин родителите, които имат повече от две деца и те не са от малцинствата. Това заяви пред Дарик Елена Найденова, майка на четирима малчугани, по време на наградите „Голямото семейство", които за втора поредна година се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. По думите на многодетната майка отглеждането на повече деца не е „мисия невъзможна", ако човек успее да си оптимизира бюджета, така че той да стигне не само за ежедневните разходи, но и за забавления.

Домът на семейство Елена и Росен Найденови може да бъде определен като „пълна къща с деца". Най-напред щастливите родители се сдобиват с вече 11-годишната Магдалена, след това се появява и Виктор, а последното попълнение са близнаците Вероника и Кристиян. Елена Найденова разказва, не е невъзможно да отглеждаш голямо семейство у нас, тъй като с времето по-големите деца помагат за по-малките, а когато разходите са преценени, нещата се получават.

„Дрехи, обувки...Намират се достатъчно приятели, които помагат, а и малките износват дрехите на големите. Трудното беше за мен да се науча да готвя за шестима души, а не за четирима. Това обаче с времето се преодолява. Когато човек си постави за цел и приоритет, успява да си организира и оптимизира бюджета, така че да стигне не само за ежедневието, но и да остава за някакви забавления", обясни Найденова.

Според многодетната майка обаче държавата продължава да не полага достатъчно грижи за семействата с повече деца:

„Явно не е приоритет на държавата да стимулира семействата да раждат повече деца. Единственото, към което към момента ползваме, това е намалена такса за детската градина, в нашия случай е безплатно, тъй като само близнаците вече посещават детска градина. Досега не сме видели някакви други преимущества, с които да ни помага държавата", допълни тя.

Елена Найденова споделя, че обществото все още се изненадва от многодетните родители, които не са от малцинствата:

„Обикновено на нас гледат странно. Виждат ни по улиците, усмихват се и казват: Да, но сигурно хич не им е лесно или казват, че сме луди. Приятели са ми казвали, че техни приятели са питали или са споделяли за нас нещо от типа на: Имам едни приятели с четири деца, но не са роми", разказа жената.

За втора поредна година инициативата „Голямото семейство" се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, където на едно място се събират родители с много деца, за да обменят опит и идеи за отглеждането на малчуганите.