Баща и синове в затвора за общо 25 години заради умишлено убийство
Баща и синове в затвора за общо 25 години заради умишлено убийство / netinfo
Баща и синове в затвора за общо 25 години заради умишлено убийство
74938
Баща и синове в затвора за общо 25 години заради умишлено убийство
  • Баща и синове в затвора за общо 25 години заради умишлено убийство

Общо 25 години затвор за трима подсъдими постанови състав на Окръжен съд-Разград по дело за умишлено убийство. Съдия Димитричка Василева и двама съдебни заседатели признаха смекчаващи обстоятелства, но не обявиха точно какви.

Баща и двамата му синове са подсъдимите в процеса, който след признаване на фактите и обстоятелствата от обвинителния акт се гледа по съкратената процедура, без разпити на свидетели.

Според обвинителния акт във фаталния 16 септември 2013 г. 60-годишният Добрин Русев спрял на улицата в Дряновец 21-годишния Иван Янков и го попитал защо кара на дълги светлини, младежът обяснил, че е повреден лостът, при което Добрин го ударил с юмрук около носа. Вечерта Иван се оплакал на баща си – 52-годишният Станьо Станев, и заедно с по-големия му брат Димитър Иванов, на 30 години, тримата отишли до дома на Добрин. Според техните показания той ги посрещнал с кол и пръв нанесъл удар на бащата. Синовете отвърнали и започнал боят. Станьо е използвал вила, с която удрял по главата Добрин, Димитър бил с дървен кол, а Иван използвал юмруци.

Вдовицата и двете дъщери на убития поискаха кръвнина в общ размер от 450 000 лв., съдът обаче прие обезщетението да е общо 240 000 лв., по 80 000 лв. на всяка.

Най-високо е наказанието за бащата – 9 години лишаване от свобода, за синовете – по 8. И трите присъди трябва да се изтърпят при първоначален строг режим на изтърпяване. Адвокатите на подсъдимите обясниха, че ще се запознаят с мотивите на съда и ще обжалват съдебното решение.