От БСП ще продължат да работят за модернизиране на спешната помощ и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд
От БСП ще продължат да работят за модернизиране на спешната помощ и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд / DarikNews.bg

“Прави се опит за нашата дискредитация от страна на нашите опоненти. Нека не забравяме, че реализираните от нас проекти, чиито резултати са видими, са факт за всички хора”. Това заяви на специална пресконференция водачът на листата на “БС лява България” Мариана Бояджиева. “Нека не забравяме трудното управление на кабинета на Пламен Орешарски под натиска не само на спонтанни, но и на организирани от основния ни опонент протести. Нека не забравяме какво се случва с водача на партията, основен опонент за нас във Великотърновска област. Г-н Евгени Стоев отправя обвинения за кражби и злоупотреби, които виждаме на страниците на вестниците. Няма как да приема това и бих искала да припомня няколко неоспорими факта. Явно от политическата партия, наш основен опонент, са скъсали с морала, но все пак ги съветваме да спазват поне малко приличие”,  коментира Бояджиева.

“Да не забравяме, че именно водачът на г-н Евтени Стоев, който е един от лидерите на тяхната партия, е разследван в прокуратурата по няколко теми. По едно от делата той получи ефективна присъда от 4 години, останалите дела още не са приключили. Водачът на тяхната листа отново ще бъди изправен пред съда отново на 28 септември. Оставяме всички обвинения в ръцете на прокуратурата и компетентните органи. Ние в област В. Търново си знаем кой кой е, колко работи и колко е направил за региона. Хората са казали, че по делата ще ги познаете. Нашите избирателите оцениха това на миналите парламентарни избори, когато БСП спечели с над 5 000 гласа преднина. Вярвам, че хората от Великотърновска област ще го направят отново и сега на предстоящите на 5 октомври избори”, завърши Мариана Бояджиева. Водачът на листата направи изявлението по време на пресконференция, в която заедно с кандидата д-р Таня Андреева представиха приоритетите на БСП в областта на здравеопазването и образованието.

Кабинетът на Пламен Орешарски започна работа по няколко основни здравни проекта, сред които изграждане на мрежа от центрове и филиали за спешна медицинска помощ. Правителството отдели 12 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма за старта на първия етап на програмата за оборудването на 35 такива заведения в цялата страна, три от които във В. Търново, Г. Оряховица и Павликени, посочи бившият здравен министър д-р Таня Андреева. Успоредно с това стартирахме първия випуск обучение на медицински специалисти, които ще влязат да работят в спешната помощ. Между 7 и 16% бяха увеличени и заплатите на работещите в спешната помощ. За първи път от повече от 20 години правителството на Пл. Орешарски постави като основен приоритет в преговорите с ЕК спешната помощ на първо място, като в споразумението за партньорство са предвидени 120 млн.лв. за развитие и модернизация на спешната помощ, не само за наличните центрове и филиали, но и изграждане на нови и включване на санитарна авиация, добави д-р Андреева. Тя посочи, че при управлението на ГЕРБ са били закрити 17 общински лечебни заведения, две от които в региона – болниците в Елена и П. Тръмбеш.

Правителството на Пламен Орешарски работи за запазване на инфраструктурата и лечебните заведения на територията на общините. В началото на нашето управление ние обещахме да няма повече закрити болници. Общинските лечебни заведения обслужват близо една трета от населението, освен това имат и чисто социална функция. Затова ние възстановихме субсидирането на болниците в труднодостъпни райони като тази в Павликени. Ще се погрижим субсидия да получава и горнооряховската болница. Таня Андреева защити своите колеги в Г. Оряховица. Беше нанесен тежък удар върху авторитета и професионализма на медиците, след като един бивш министър на вътрешните работи публично си позволи да ги нарече убийци в бели престилки. За мен това е меко казано нарушение на добрия тон и на уважението към лекарите. Една държава, в която не се уважават лекарите, учителите и културата, за мен е болна държава и аз приемам като лична кауза политиката на БСП да работя за оздравяването на тази държава, заяви д-р Таня Андреева.

В регионален план като успех на кабинета “Орешарски” тя отчете разкриване на филиали към медицинските университети за обучение на медицински сестри, акушерки и лаборанти. Сега започва акредитацията на филиала във Велико Търново, една от добрите наши инициативи, подкрепена от депутатите Мариана Бояджиева, Петър Кънев и Милка Христова”, подчерта д-р Андреева и уточни, че идеята е да се обучават кадри в зависимост от потребностите на съответните региони.

Според д-р Таня Андреева служебният кабинет е спрял един много важен проект - за електронното здравеопазване. Той е на стойност 12 млн. лв. от публичната инвестиционна програма, гласувани от кабинета “Орешарски”. Предвиждаше се изграждане на единна информационна система и електронни регистри, и въвеждане на пациентска електронна карта. Много важна е и за първи път създадената национална програма за майчино и детско здравеопазване, която ще работи във всички областни градове и 20 общински лечебни заведения. За нашия регион е предвидена болницата в Павликени и областната болница във В. Търново. Всички деца и бременни жени, както и двойки с репродуктивни проблеми, ще получават консултации, диагностика и подкрепа. 2 млн. лв. са отпуснати от кабинета на Орешарски и дано тя да продължи да работи, каза д-р Андреева.

С няколко конкретни неща се ангажират кандидатите от листата на “БСП лява България” – доизграждане на националния болничен комплекс за спешна помощ в областната болница във В. Търново, възстановяване на дейността на болницата в Елена, разкриване на отделение за долекуване и рехабилитация в полски Тръмбеш, запазване на субсидиите за общинските болници, разкриване на медико-социални патронажни центрове в Сухиндол и Килифарево. Д-р Андреева съобщи още, че вече е отпуснат ресурс за преместването на вътрешно отделение от старата болница във В. Търново в основния корпус на областната болница, а така също за ремонт на реанимацията и основния блок.

В областта на образованието важен ангажимент за нас ще остане работата по намаляване броя на отпадащите от училище деца, добави Мариана Бояджиева. Това може да става чрез увеличаване броя на стипендиите, осигуряване на ученическо хранене  и облекло особено за децата от социално слаби семейства. Трябва да продължи и развитието на извънкласните форми на обучение. План-приемът на гимназиите трябва да бъде съобразен с желанията на децата, но и с потребностите на бизнеса и пазара на труда, коментира Бояджиева. По думите й друга важна промяна е възможността за получаване на професия и квалификация на ранно отпадналите учениците над 16 години, защото те имат своето място на пазара на труда. Непрекъсната професионална подготовка и квалификация на учителите ще продължи като наш ангажимент, както и включването на учителската професия в списъка на регулираните от държаната професии и въвеждането на държавен стандарт на учителския труд. Акцент поставяме и върху увеличаване на трудовите възнаграждения на педагозите, подчерта водачът на листата.

Ние ще продължим да отстояваме и позицията си, че държавната поръчка във вузовете трябва да се определя не само от техния капацитет, а главно от обществените потребности и качеството на тяхното обучение. В направленията, където има най-голяма нужда от подготовка на специалисти, издръжката на студенти да се поеме почти изцяло от държавата, да има ангажименти за започване на работа след завършването, а така също стипендии за определени специалности, които да стимулират студентите, посочи Мариана Бояджиева.