Жълти патета ще плуват в Марица в Седмицата на благотворителността
Жълти патета ще плуват в Марица в Седмицата на благотворителността / Снимка: Организаторите

Седмица на благотворителността организира за втора поредна година Община Пловдив. Тази година тя ще продължи 10 дни - от 19 до 29 септември и програмата включва 11 инициативи.

Каузата тази година е реновиране и облагородяване на последната спирка на Детската железница „Знаме на мира“ на Младежкия хълм, като се изградят съоръжения за игра за деца с увреждания, монтиране на рампи, поставяне на осветление, видео наблюдение и информационни табели.

Имаме желание да изградим и чешма, както и да изрисуваме с цветни бои последната спирка, обясни зам.-кмета по „Спорт, младежки дейности и социалната политика в община Пловдив Петър Зехтински.

Най-голям интерес в програмата се очаква да предизвика състезанието с гумени патета по р. Марица на 28-ми септември.

Подготвили сме над 4000 патета за благотворителната акция, като цената на пате за гражданин е 5 лв., а за фирма- 100 лв., обясни кмета на район „Централен“ Георги Титюков.

Спонсори са подготвили награди за победителя на най-бързо плуващото пате- смартфон, както и утешителни награди за останалите участници.

Освен надпреварата по вода, пловдивчани ще могат да се включат в приготвянето на лютеница и да хапнат топла супа с Ути Бъчваров или пък да потанцуват зумба и салса в пловдивските клубове. Концерти в града под тепетата пък ще изнесат Тони Димитрова и джаз и поп певецът Васил Петров.

Опит за подобряване на световния рекорд за вдигане на най-голяма тежест с една ръка ще се опита да подобри на 27 септември най-силният мъж на България Стоян Тодорчев, а известни състезатели по бойни изкуства организират търг с техни лични вещи.

По време на цялата седмица на благотворителността БЧК-Пловдив провежда кампания „Жълти стотинки“. 6 хипермаркета в Пловдив се включват в инициативата, като поставят специални кутии, в които гражданите да подпомагат каузата.

Това лято пловдивчани се доказаха като най-щедрите дарители, които участваха активно във всяка акция за пострадалите от наводненията райони, категорична бе директорът на БЧК - Пловдив Таня Георгиева и подкани гражданите на града да се включат и в тази инициатива.

Миналата година събрахме около 18 хил. лв., надяваме се през тазгодишната седмица на благотворителността средствата да достигнат 30 хил. лв., каза още Георги Титюков.

Билети за събитията ще се продават на касата пред община Пловдив, а също и онлайн в сайта на Grabo.bg


Повече информация за благотворителните събития, можете да намерите ТУК