Реформаторите искат отстраняване на Цацаров от случая с КТБ
Реформаторите искат отстраняване на Цацаров от случая с КТБ / DarikNews.bg

Отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от разследването на причините за кризата в КТБ, както и поемане на случая от специализираната прокуратура. За това се обявиха на пресконференция във Варна водачите на листи на Реформаторския блок - Радан Кънев и Петър Москов.

Причината за тяхното искане е, че според Реформаторите българската прокуратура в лицето на главния прокурор, се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ. От Блока поискаха още действията на Сотир Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лв. да бъдат незабавно възстановени.

„За оздравяването на банката, ако има такова, не бива да се дават пари на данъкоплатците. Трябва да се направи пълно разследване и събиране на кредитите. За да се случи това нещо е необходима активната роля на българската прокуратура. Защото без разкриването на закононарушения и престъпни деяния, процесът на разследване и събиране на кредитите няма как да се случи. Това ще означава, че няма да може всички да си получат гарантираните депозити“, коментира Радан Кънев. 

От Реформаторския блок споделиха, че разполагат с информация, която доказва, че има 150 кредитни досиета на фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл на КТБ. По данни на Блока, 59 от тези фирми са без нито един назначен служител.
„Ако има задкулисие и разказ за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция между ДПС и ГЕРБ може да бъде коалиция КТБ за прикриване на всичко, което се е случвало с тази банка. Банка, която е била имунизирана от проверки и пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властите“, каза  Петър Москов.

Реформаторите смятат, че за оздравяването на КТБ е недопустимо да се използват пари от държавния бюджет. Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Блока изрази мнение, че за състоянието на банката вина имат „самозабравили се политически ренегати, които не са слизали от власт от българската политическа сцена. Визирам ДПС и Ахмед Доган“.

Според него ролята на БНБ е била пагубна за ситуацията с КТБ, като се прикрива информация и се изчаква да мине време, за да може казусът да отшуми. Караджов предлага за нов гуверньор на БНБ да бъде назначен чужденец, който да въведе ред. „Във Великобритания гуверньорът е канадец от много години. Цари ред и няма шуробаджанашки връзки“, обоснова се той.

От Реформаторския блок се обявяват за установяване на правосъдие и законност. Според Радан Кънев "без промяна в българското правосъдие пътят към икономическо развитие, работни места и нови доходи е затворен".