Библиотеката представя изложба, посветена на Освобождението на Добрич
Библиотеката представя изложба, посветена на Освобождението на Добрич / netinfo

В Регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана изложба на библиотечни документи, свързани с Освобождението през 1940 година.

Книги, сборници, периодични издания, фотографии, стари вестници от 1940 година проследяват съдбата на Южна Добруджа – добруджанския въпрос, дипломатическите преговори, Крайовския договор от 1940 г. и присъединяването на Южна Добруджа към България. Експозицията е подготвена по повод 74-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България и Денят на град Добрич - 25 септември.

Изложбата съдържа заглавия като „Добруджа. Историческите заседания на Народното събрание по присъединяването на Южна Добруджа към Майката - Отечество”, "20 и 21 септемврий 1940 година”; „Златна книга за Златна Добруджа”, под редакцията на Хр. Цанков-Дерижан от 1940 г.,  Асен Кемилев  „Преселението на северно-добруджанските българи през 1940 година” от 1941 г., „Сборник на румънски закони издадени във връзка с Добруджа” от 1941 г., „Извори за историята на Добруджа 1919-1941 г.”, изследванията на проф. Антонина Кузманова „От Ньой до Крайова” и „Румънските представи за българския характер на Добруджа през 1878-1940” и много други.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и оригиналните вестници от месец септември 1940 година – „Добруджански глас”, „Зора”,  „Днес”,  „Вечер” и „Час”, които  съхраняват спомена за дългоочакваното Освобождение на Южна Добруджа, моменти от Освобождението на град Добрич на 25 септември 1940 г. В старите документи може да се проследи ходът на преговорите в Крайова, подписването на спогодбата, подготовката в Добрич  за тържествата и самите празненства в града, тържественото посрещане на войските начело с ген.- лейт. Георги  Попов.

Изложбата съдържа и снимки от посрещането на освободителните войски в Добрич, 25 септември 1940 г., с участието на поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна във военни униформи,  на тържествата в освободения Добрич и изтъкнатия журналист Любен Станчев и други добрички граждани, административните власти пред  кметството в Добрич, Факсимиле на Крайовския договор и др.