Румен Петков: АБВ е против санкциите срещу Русия
Румен Петков: АБВ е против санкциите срещу Русия / abv.pleven

АБВ е против санкциите срещу Русия. Това заяви Румен Петков на среща с ръководството на Росийски институт за стратегически изследвания към президента Владимир Путин в Москва.

"Санкциите няма да доведат до нищо добро - нито за Русия, нито за ЕС. Ние предупредихме, че Русия няма как да не вземе ответни мерки. Сега една доста първоначална и невярна сметка показва, че българските земеделски производители ще загубят 10 млн. евро от ограничителния режим, който въведе Русия. Нашата оценка е за по-голяма сума.Проблемът за нашия производител има средносрочни и дългосрочни измерения.

През 1991 година ние загубихме голяма част от руския пазар за нашите консерви, плодове и зеленчуци. Това удари производството и то рязко намаля. Сега излизането ни от пазара ще доведе до влизането на други държави и нашето безпокойство е, че в дългосрочен план ние много трудно ще се върнем на позициите, които имахме. Ние сме убедени, че украинските власти трябва да намерят бързо решение на проблема. Отмяната на санкциите е въпрос, който не би трябвало да има алтернатива. Колкото повече той се политизира, толкова по-зле", заяви Румен Петков. Той каза още, че това ксе отнася и туризма в България, тъй като има отлив от руски туристи на българското Черноморие.

От ръководството на института предупредиха, че Русия би могла да вземе още по-тежки ответни мерки срещу санкциите и да спре вноса от враждебно настроените държави, най-вече на селскостопанска продукция, лекарства и лекарствени средства. Това ще нанесе удар върху българската икономика, тъй като 33 на сто от износа ни към Русия се дължи на лекарствени средства и субстанции за тях.

"Един от проблемите на българското общество е, че тези проблеми не се дискутират публично. Една от нашите цели на АБВ е да предупредим за по-нататъшното влизане в посоката на спирала на санкциите. Ако бъдат ударени доставките на лекарства и субстанции, това за българската икономика ще бъде страшно. Първият удар ще бъде върху икономиката, вторият върху населението, защото това ще доведе до повишаване на цените на лекарствата. Ние искаме да предизвикаме обществена дискусия в обществото, за да знаят хората какво може да се случи", заяви Петков.

Пред ръководството на РИСИ той заяви позицията на АБВ за по-динамични отношения с Русия, които са в полза на българския национален интерес. „Имаме два стратегически проекти, които са преди всичко български и които трябва да развием заедно с Русия.

На първо място - изграждането на „АЕЦ Белене", това е ключов въпрос от гледна точка на енергийната сигурност на страната, но и ключов въпрос относно влиянието на цялостното определяне на цената на тока, защото е известно, че цената от ядрени източници е ниска. Не на последно място Белене в рамките на две години означава 10 хиляди работни места.

Вторият проект е Южен поток. Това е проект, който засяга 6 страни, членки на ЕС. Там свои ясни позиции заявиха Австрия и Унгария. Освен това той засяга Сърбия, Черна гора, проектът беше спрян поради неадекватните действия на предходното българско правителство и за нас е важно той да бъде възстановен по възможно най-бързия начин поради енергийната сигурност в страната", каза Румен Петков.

„Аз зная,че българското общество е за запазване и развитие на отношенията с Русия, но явно правителството на България не желае това, а някои български политици ползват това само пред избори", заяви директорът на РИСИ - генерал-лейтенант Леонид Решетников.

„АБВ не само заявява позицията си за развитие на отношенията с Русия, но ние сме показали, че за нас това не са само думи, а действия", каза Румен Петков.