Съдът в Белград пусна Цветан Василев срещу „подписка”
Съдът в Белград пусна Цветан Василев срещу „подписка” / снимка: Б-92

Съдът в Белград наложи на банкера Цветан Василев най-леката мярка - подписка, пише „24 часа”. Така мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка ще изчака на свобода екстрадицията си в България.

Късно снощи банкерът е бил разпитван в Сръбския висш съд. Днес бе гледана мярката му за неотклонение.

Във вторник Цветан Василев се предаде сам в криминалното управление на Нови Белград, придружен от сръбски адвокат. Първите думи на банкера бяха: „Взех най-лесното решение”.

Според информацията полицията била по следите му в последните дни и било въпрос на часове неговото задържане. Сега вероятно Цветан Василев ще бъде изпратен в предварителен арест.

Информацията от София, че Василев се намира в Сърбия и се издирва от Интерпол, пристигнала в западната ни съседка на 15 септември. Няколко дни преди това сръбският министър на полицията Небойша Стефанович каза, че няма информация за пребиваването на българина на територията на Сърбия. Още тогава обаче той беше категоричен, че сръбските служби ще постъпят според законите и споразуменията, които са подписали.

Тази сутрин българската прокуратурата е получила официално уведомление, че Цветан Василев е бил задържан вчера в 09:00 ч. (местно време) от сръбските съдебни власти.

На 18 септември Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за задържането му под стража за 72 часа. Миналата седмица СГС отхвърли жалбата на банкера и я определи за преждевременна и недопустима с оглед на факта, че към онзи момент той все още беше в неизвестност. Във вторник сутринта обаче Василев беше задържан от сръбските власти, след като сам се е предал на полицията в Белград.

На 28 юли задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, Цветан Василев.

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който обаче до момента не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Дни преди това адвокатът на банкера Константин Симеонов заяви публично, че клиентът му не се крие и работи за оздравяването на Корпоративна търговска банка от Сърбия. Юристът поиска от прокуратурата да отмени постановлението за арест на банкера, за да може той спокойно да се завърне в страната. Съдът обаче определи жалбата като недопустима.