Постигнали сме напредък по въпросите, свързани с расизма и нетърпимостта
Постигнали сме напредък по въпросите, свързани с расизма и нетърпимостта / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Съветът на Европа съобщи, че неговата комисия срещу расизма и нетърпимостта е представила своя пети доклад за България. Председателят на комисията Кристиан Олунд отбелязва постигнат напредък, но и нерешени въпроси в наблюдаваните области като слаби постижения в образователната сфера и непропорционално висок процент на напусналите училище деца от ромски произход, както и климат на нетърпимост и ксенофобия срещу бежанците.

Положително е, че с измененията в Наказателния кодекс са въведени увеличени санкции за убийство и причиняване на телесни повреди, извършени с хулигански, расистки или ксенофобски мотиви, се посочва в съобщението. Приети са национална стратегия за интеграция на ромите, съгласно която всяка област трябва да разработи стратегия и план за действие за приобщаване на ромите, както и национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията. Благодарение на промяна в уредбите, незаконно построените къщи сега могат да бъдат узаконени и вече не подлежат на разрушаване. Въведено е задължително двегодишно предучилищно образование, за да имат децата равен старт, се отчита в документа.

Същевременно словото на омразата или насилието, насочени към сексуалната ориентация или към половата принадлежност, не са признати като престъпление в Наказателния кодекс, отбелязва комисията. Расисткото и нетолерантното слово на омразата в политическата реч се увеличава, като днес основният му прицел са бежанците. В България действат все повече ултранационалистки и фашистки групи, и политически партии; една такава партия е представена в парламента, се посочва в документа, изготвен на основата на мисия от ноември миналата година.

Продължават да бъдат извършвани актове на расистко насилие срещу роми, мюсюлмани, евреи, нетрадиционни религиозни групи и тяхното имущество. Те рядко са преследвани по изрично приетите за тази цел наказателни разпоредби, пише още в доклада.

Комисията препоръки към властите, между които две изискват приоритетно изпълнение и ще бъдат предмет на преглед след две години. Първата е да бъде организирана спешна кампания за повишаване на осведомеността, която да популяризира положителния образ и толерантността към бежанците, и да направи така, че обществеността разбира необходимостта от международната им закрила. Втората препоръка е Комисията за защита от дискриминация да изготвя и да представя информация за дискриминацията, да разяснява процедурите за подаване на жалби за дискриминация на различни езици, които се използват в страната, и да я разпространява.

В съобщението се отбелязва, че докладът е съставен от комисия от независими експерти, които следят проблемите с расизма, ксенофобията, антисемитизма, нетърпимостта и дискриминацията на основания като "раса", национален/етнически произход, цвят на кожата, гражданство, религия и език (расова дискриминация). (БТА)