Областният управител Петко Шаренков се срещна с директора на ДАНС-Шумен
Областният управител Петко Шаренков се срещна с директора на ДАНС-Шумен / netinfo

В първата си работна среща след встъпването си в длъжност областният управител Петко Шаренков прие директора на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен Калин Кръстев. На срещата, в която участваха заместник-областният управител Даниела Миронова и главният секретар на Областна администрация Бейнур Ахмед, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността в региона и с гарантиране на политическите права на гражданите и недопускане на противоправни деяния, по време на подготовката и провеждането на изборите на 5 октомври.

Петко Шаренков подчерта, че е необходимо всички институции да работят и с действията си заедно направят така, че парламентарните избори да преминат без проблеми.

От своя страна Калин Кръстев увери областния управител, че в териториалната дирекция на ДАНС-Шумен е създадена необходимата организация по недопускане извършването на престъпления срещу политическите права на гражданите или други противоправни деяния с цел осигуряване на нормален изборен процес. Той бе категоричен, че при постъпване на сигнали за нарушения органите на реда ще действат съгласно законовата уредба за недопускане извършване на престъпление.

Калин Кръстев запозна областния управител, че в сложната геостратегическа и геополитическа обстановка, ръководената от него териториална дирекция на ДАНС-Шумен извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу независимостта и суверенитета на страната, териториалната цялост, националните интереси, установяване в страната на конституционен ред и основните права и свободи на гражданите, свързани с разкриване, предотвратяване и противодействие на посегателства срещу националните интереси и срещу действия, застрашаващи или увреждащи политическите, икономическите и военноотбранителните способности на страната, както и защита на националната сигурност и противодействие на международния тероризъм и екстремизъм, противодействие на организираната престъпност и наркотрафика, противодействие на незаконното разпространение на продукти и технологии под международен контрол, както и на оръжия за масово унищожение, прането на пари и други рискове и заплахи, насочени срещу интересите на страната и на нейните съюзници и партньори и други.

В края на срещата директорът на ДАНС-Шумен поздрави областния управител Петко Шаренков за назначението му и му пожела успех в изпълнението на професионалните отговорности.