Законовите промени почти са изравнили банковите оферти за кредити, твърди банкер
Законовите промени почти са изравнили банковите оферти за кредити, твърди банкер / снимка: ThinkStock/Getty Images
Законовите промени почти са изравнили банковите оферти за кредити, твърди банкер
74869
Законовите промени почти са изравнили банковите оферти за кредити, твърди банкер
  • Законовите промени почти са изравнили банковите оферти за кредити, твърди банкер

Ако искаме да вземем кредит от банка и да го обезпечим със запорираните си пари в Корпоративна търговска банка, вероятно ще получим отказ. В интервю за Дарик изпълнителният директор на една от водещите банки у нас Ани Ангелова обясни, че при оценката на подобен клиент, запорираните сметки вероятно няма да бъдат вземани под внимание, защото банката не може да наложи реален залог върху тях при евентуално необслужване на кредита.

Според Ани Ангелова ситуацията около Корпоративна търговска банка е накарала хората да бъдат по-внимателни при избора си на банка. Вече не доходността, а стабилността на банката е водеща при избора на клиентите. Освен това ситуацията е направила депозитите у нас на „нормална" цена.

Засега резки промени в цените на кредитите и депозитите не могат да се очакват, тъй като няма икономическа обосновка за това. Според Ани Ангелова, промените в Закона за потребителския кредит почти са изравнили офертите на банките за кредити. Кога и как се променят лихвите по новите кредити?

"Всяка банка е избрала подходящия индекс", категорична е Ангелова. В ръководената от нея банка са избрали 6-месечния "Юрибор" и 6-месечния "Софибор" респективно, тоест лихвите се променят на 6 месеца съгласно движението на съответния индекс.

На пазара има оферти и с фиксирани лихви за определен период, и с променлива лихва, като в момента е трудно да се прогнозира накъде ще тръгнат основните индекси, според които се изчисляват цените на заемите. Без да има реално раздвижване на икономиката, не може да очакваме и увеличаване на лихвите по депозитите.

Как ситуацията около Корпоративна търговска банка се отрази на пазара? "Единствената промяна е в нормализирането на лихвите по спестовните продукти", каза Ангелова.

Ще можем ли да обезпечим кредит със запорираните си пари в КТБ? "На този етап един такъв клиент ще бъде разгледан на общо основание както всеки друг клиент на банката, но фактът - наличие на депозит в КТБ, на този етап няма да изиграе съществена роля в оценката на неговата кредитоспособност. Реален залог върху това обезпечение в момента технически не може да бъде направено", каза Ангелова.