Нежеланите в село Калище деца-бежанци ще учат в „Овча купел”
Нежеланите в село Калище деца-бежанци ще учат в „Овча купел” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Нежеланите в село Калище деца-бежанци ще учат в „Овча купел”
74866
Нежеланите в село Калище деца-бежанци ще учат в „Овча купел”
  • Нежеланите в село Калище деца-бежанци ще учат в „Овча купел”

Нежеланите в Калище общо девет деца-бежанци ще учат в столицата. Причината е решението на местните власти и хора от пернишкото село да не допуснат седемте първокласници и двама седмокласници в местното училище. Утре петте семейства с девет деца ще бъдат преместени от Ковачевци в лагера в „Овча купел”, където ще учат и децата, научи Дарик от Държавната агенция за бежанците. 

Държавата ще предоставя уроци по български език на децата-бежанци, едва когато започне да се прилага интеграционната стратегия за бежанците, която макар и приета все още не действа. Това обясни в интервю за Дарик говорителя на представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците Борис Чеширков. Тяхната организация в партньорство с „Каритас” провежда езиковата подготовка на част от бежанците и техните деца.

Законови и административни пречки ограничават достъпа на децата-бежанци до училище

Чеширков каза, че административни пречки и законови неясноти в момента не позволяват на всички желаещи деца-бежанци да се обучават в български училища. „Вероятно цялото общество е виновно за случилото се в село Калище, където не пожелаха децата-бежанци в училище, трудно ми е обаче да оправдая такова поведение, особено от страна на учители”, коментира още Чеширков.

„Девет деца не бяха допуснати до училище и не им беше даден равен шанс - докато те са на територията на България имат право и трябва да бъдат в училище”, каза той и допълни, че все пак децата ще учат в София. По думите за едно дете, минало дългия и тежък път на търсещите закрила, отиването в училище е завръщането към нормален живот.

Има два аспекта към проблема в Калище - единият е правния и това, че няма рамка, която да дава възможност на едно дете да учи в българско училище, когато то няма необходимите документи, които да свидетелстват, че то е завършило определен клас, посочи говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. Напомняйки, че последният парламент не прие окончателно законовите промени, които трябваше да дадат основа за ясни правила, по който децата да постъпват в училище.

Да не съдим откъде идват децата, а да им дадем нормално детство

Борис Чеширков обаче изрази изненадата си от позицията на учителите в Калище. „Трагедията е за нас като общество, че позволяваме такъв тип мислене да бъде насаждано на нашите деца! Да не съдим откъде идват хората и най-вече децата, а да им позволим те да имат едно нормално детство!”, призова той.

По думите му няма точни данни колко деца-бежанци са записани и ще учат от тази есен в родни училища. „Има около 50 приети деца, това знаем със сигурност, но вероятно са повече особено от тези, които вече имат статут”, каза той.

„Когато вече започне да действа тази интеграционна стратегия, тогава вече ще има предоставени от правителството уроци по български - към днешна дата такива няма редовно предлагани от държавата. Ние чрез партньорите ни от „Каритас” предоставяме курсове по български език в центровете и именно чрез тях децата, които щяха да учат в Калище, бяха получили основната си подготовка”, обясни още Чеширков.

Близо 3400 са дошлите от началото на 2014-а бежанци, 21 са върнати от Европа

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за България коментира още, че Държавната агенция за бежанците вече е укрепнала институция с далеч по-голям капацитет в сравнение с преди година. „Има голямо подобрение на системата за закрила в страната, но сега вече трябва да се работи по интеграцията на бежанците, която надхвърля правомощията на агенцията”, подчерта Чеширков.

Около 3400 души са минали границата от началото на годината. От началото на септември са дошли около 260 души, докато миналият септември идваха по 100 на ден, коментира още той. Борис Чеширков определи като спекулации твърденията, че около 3000 бежанци ще бъдат върнати от Германия в България. По негови данни за една година от европейски държави в страната ни са върнати около 21 души по т.нар. Дъблински регламент. Символичен брой на фона на заминалите няколко хиляди бежанци към други държави от Европейския съюз.