Есенен театрален салон в Сливен
Есенен театрален салон в Сливен / netinfo

Десетото издание на Есенния театрален салон се открива в Сливен тази вечер. Четири премиери на сливенския театър и две хитови загравия са включени в афиша на тазгодишното театрално дефиле. Преобладаващият жанр е комедията в най-различни форми.

Салонът се открива с поставената за първи път у нас пиеса на драматурга Александър Урумов „Който трябва”. Българските политически нрави и техния генезис са представени в остроумна политическа сатира, с елементи на абсурд и комедия дел’арте. В постановката на младия режисьор Димитър Стефанов публиката ще се наслади на удоволствието от играта на Камен Воденичаров и бляскавите превъплъщения на Георги Спасов. Достойно им партнират студентите в Театралната академия от класа на проф. Стефан Данаилов Бориса Сарафова, Рада Кайрякова, Севар Иванов и Теодор Христов.

Дело на обикнатите от публиката сливенски артисти Димитър Марков и Агустин Демерджиев е комудийното шоу „Концерт за френски ключ и маските на Мелпомена”. Втората сливенска премиера на 18 септември е изградена в стила на стендъп комедията.

Премиерата на Шекспировата комедия „Много шум за нищо” с участието на целия сливенски театрален екип, в режисьорския прочит на небезизвестния Петър Кауков, ще бъде представена на 30 септември.

Две представления на Сливенския театър се поставят за пръви път у нас. Следващата седмица е премиерата на пиесата „Ефектът” на младата английска авторка Луси Пребъл, постановка на Добромир Цветков, която е изключение от комедийния жанр. В ролите - Вяра Начева и Ивайло Гандев, Деница Даринова, Ивайло Драганов и Александър Василев, които ще ни представят една любовна история в контекста на злободневни съвременни проблеми.

На сцената на Есенния театрален салон тази година ще гостува и най-награждаваната пиеса у нас – „Възвишение” по романа на Милен Русков. За постановката на Пловдивския театър на големия Иван Добчев отново бе присъден „Икар” за режисура от Съюза на артистите в България. За ролята на Гичо в спектакъла, познатият от „Стъклен дом” Бойко Кръстанов е награден с „Аскеер 2014” за изгряваща звезда.

 

„Блажно наддумване” с български еротичен фолклор зрителите могат да видят в градинката между хотел „Сливен” и църквата „Св. Димитър” идната седмица.  Представлението е от афиша на експерименталната театрална работилница „Сфумато”, негов режисьор е Александър Събев. Различните образи на Любовта ще дефилират в театрален пърформанс под открито небе, на диалекта на различните български региони.