Мишки не проговориха, но поумняха благодарение на човешки ген
Мишки не проговориха, но поумняха благодарение на човешки ген / Thinkstock/Getty Images

Учени от Масачузетския технологичен институт са "очовечили" мишки, като са внесли в гена FOXP2 някои изменения, ключови мутации, необходими за формирането на речевите навици. С помощта на генно инженерство те са заменили FOXP2 в мозъка на опитни мишки с човешката му версия, съобщиха сп. PNAS и Ройтерс.

Човешкият геном съдържа 20 000 гени, но малко от тях са по-интригуващи от FOXP2, който определя човешката речева способност и по тази причина е наречен "ген на речта". Той се среща при всички бозайници, но при хората някои негови съставни части са по-различни от тези при животните.

Учени от Масачузетския технологичен институт са решили да проверят какво ще се случи с мишките, ако същите "човешки" мутации съществуват и при тях. В резултат на опитите им гризачите са станали по-умни, но не са проговорили. Те са намирали по-лесно храната в Т-образен лабиринт.

Промяната в ген FOXP2 е повлияла на активността на много други гени при мишките. Изменило се е нивото на допамин - важен предавател на нервни сигнали в някои части на мозъка на мишките. Увеличила се е също пластичността на синапсите. А всичко това е важно условие за обучението.

Източник: БТА