НАП пак откри нередовни търговци по пазари и тържища
НАП пак откри нередовни търговци по пазари и тържища / снимка: dariknews.bg

От борсата в пазарджишкото село Огняново стартираха проверките на НАП Пловдив по пазари и тържища за плодове и зеленчуци, съобщават от агенцията. Проверките се правят съвместно с Агенцията по безопасност на храните и ще продължат до края на годината, съгласно заповеди на министъра на финансите и на министъра на земеделието и храните.

Засиленият контрол започна от обектите за производство и търговия с плодове и зеленчуци, а от следващия месец ще обхване и пазарите на храни от животински произход. Инспекторите следят дали се отчита действителния размер на получените суми от продажби, спазват ли се изискванията за внос от трети страни и страни от ЕС, има ли предлаганата продукция необходимите сертификати и съпроводителни документи.

Липса на регистрационна карта за земеделски производител и липса на придружаващи документи за произхода на стоката бяха нередностите, които агентите откриха още при първия проверен. Издадено бе предписание и бе даден срок, в рамките на който продавачът да представи исканите документи.

Лица, които се представят за регистрирани производители, а в действителност са вносители или прекупвачи, е най-често срещаното нарушение, са констатирали инспекторите на НАП. От Агенцията напомнят, че когато продукцията не е собствено производство, продавачите трябва да имат фискално устройство за отчитане на приходите от продажби. Липсата на касов апарат се санкционира с глоба, чийто размер може да достигне 10 000 лв. Ако пък лицата, които продават, са наети работници, трябва да имат трудов договор.

7 обекта за търговия провериха съвместните екипи на НАП Пловдив и БАБХ само за два часа от първия ден на акцията. Проверките продължават в цяла Южна България. Те са част от предприетите мерки за предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.