Сграда променя формата си според температурата
Сграда променя формата си според температурата / Thinkstock/Getty Images

Учени от Каталонския институт за авангардна архитектура в Барселона създадоха прототип на сграда, която се разширява и свива в зависимост от температурата, съобщи в. "Дейли мейл".

При висока температура - над 60 градуса, сградата се разширява и променя формата си. Различен аранжимент може да бъде постигнат и с помощта на роботи, които да я разтягат.С охлаждането новата форма се запазва, а при ново загряване се връща първоначалната форма.

Макар и сградата да променя формата си само при загряване, според екипа е важен етап към целта архитектурата да реагира на околната среда.

Гъвкавата архитектура се получава с помощта на полимери с памет. Прототипът е направен от шперплат с вградени жици, които загряват триъгълните сегменти.

С подобна технология само със загряване площта може да бъде увеличена четири пъти. Тя може да бъде използвана за построяване на обществена конструкция или павилион, който да се трансформира в зависимост от специфичните нужди и брой посетители за дадено събитие, спектакъл или изложба.

Източник: БТА