Експерт: Децата бежанци не са заразни
Експерт: Децата бежанци не са заразни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Родители от село Калище се вдигнаха на бунт срещу деца бежанци, които трябва да учат с техните деца. Те не желаят това да стане, защото се страхуват от зарази и от това, че не знаят български език, което ще спъва учебния процес.

"Абсолютно на всички лица, които се регистрират в Държавната агенция за бежанците, се правят медицински изследвания. Не само на децата, но и на възрастните. Категорично заявявам, че няма малария и въшки, от което се опасяват родителите", обясни в "Здравей, България" по Нова телевизия Даниел Инджиев, директор на дирекция „Качество на процедурата за международна закрила" в агенцията за бежанците.

Относно опасението, че не знаят български език, той поясни, че децата са преминали курс на обучение по български език и имат основно ниво на владеене, което според него е достатъчно. Той даде пример с това, че в другите държави записват деца, дори и без това основно владеене на езика на съответната страна.

На въпрос държани ли са жителите на селото в неведение относно бежанския лагер и това, че децата ще учат в основното училище, Инджиев заяви, че не е имало нищо забулено в тайна.

"Първите бежанци бяха посрещнати от кмета на селото. Впоследствие представители на агенцията за бежанците многократно са участвали в заседания на общинския съвет, за да отговарят на въпроси на общинските съветници. Децата са записани в училището, те няма как да бъдат изпратени там без предварително записване", коментира още Даниел Инджиев.

Той отрече и в Агенцията да са постъпвали сигнали за нередности с бежанците, в самия център също не е имало нередности.

"В тази история има известна доза политически момент. Преди срещата с кмета хората нямаха официално мнение. След нея обаче родителите имаха съвсем друга позиция", коментира Инджиев.

Източник: NovaNews.bg