Климент Кунев: Никога повече не бива да се допуска държавата умишлено да вреди на общините като през последната година
Климент Кунев: Никога повече не бива да се допуска държавата умишлено да вреди на общините като през последната година / ПП ГЕРБ

- Г-н Кунев, вие сте представител на местната власт. Вече втори мандат сте заместник-кмет на Община Габрово. Защо приехте да бъдете включен в листата на ГЕРБ за кандидати за народни представители?

- Приех да бъда част от листата на ГЕРБ, защото не искам да се случва никога повече това, което стана през последната година - държавата умишлено да стреля в краката си, краката, които иначе трябва да я водят напред. Приех, защото знам какво е една Общината  да работи в режим на стрес, в режим на неизвестност дали ще получи своите плащания от държавата, дали, осъществявайки своите инвестиционни намерения, ще може да се разплати с изпълнителите за свършената работа. Това никога повече не бива да се повтаря в България. Ако искаме да вървим напред, трябва да направим така, че централната и местните власти да работят заедно в полза на обществото и да се допълват.

- Като заместник-кмет Вие сте запознат с местните потребности. Кои от тях, според Вас, решават мерките, заложени в програмата на ГЕРБ?

- Програмата на ГЕРБ практически е написана от хората, чрез проблемите, които те са поставяли по време на срещи с представители на партията. В тази връзка почти липсва мярка, незасягаща потребностите на нашия регион, но аз ще се спра на тези, които биха решили някои от най-наболелите проблеми. Като приоритетна задача ще посоча възстановяването на плащанията по спрените оперативни програми и предотвратяване спирането на други. Това би осигурило възможност на общините да подобряват инфраструктурата в населените места и жизнената среда като цяло.

Голяма част от жителите на региона обитават жилища в многофамилни сгради, които имат нужда от саниране. Необходими са ремонти на сградните инсталации, асансьорните уредби, отоплителните системи.  Известно ми е, че не са много хората, които имат възможност да отделят средства за това. В тази връзка програмата на ГЕРБ предвижда ресурс от 2 млрд. лева за първа фаза, достатъчни за санирането на повече от 50% от тези сгради в България. Мерките за опростяване на процеса на кандидатстване и осигуряването на 100% безвъзмездна финансова помощ през първите две години биха довели до реализация на мащабна програма за енергийна ефективност в страната и в региона. Това ще подобри значително облика на градовете, ще увеличи живота на сградите и най-важното – ще намали значително разходите за отопление на домакинствата, като едновременно с това увеличи пазарната стойност на жилищата им. Напълно сигурно е, че при изпълнението на тази програма ще се разкрият хиляди работни места.

Необходимо е въвеждане на истински адекватна мярка за регулиране цените на енергията и газа. Такава всъщност е предвидената в програмата на ГЕРБ пълна либерализация на пазара, която ще прекрати зависимостта на абонатите от конкретни електро- и газоразпределителни дружества.

Време е да осигурим така желаното и очаквано от всички ни спокойствие по отношение на сигурността, ефективно да противодействаме на битовата престъпност и пазим селскостопанското имущество, като направим възможно присъствието на повече униформени полицаи в малките населени места. Залагаме на разширяване на системите за видеонаблюдение от по-големите към по-малките населени места и изграждане на звена „Общинска полиция“. Успоредно с това възнамеряваме да продължим усъвършенстването на нормативната уредба, да осигурим ефективен контрол на пътя чрез увеличаване на броя на техническите средства, както и да предприемем мерки за обезопасяване на участъците с концентрация на ПТП.

В последните години природата ясно ни показа, че трябва да вложим повече усилия в превенция и да подобрим способността на институциите за действия при кризи. Нашата програма предвижда изготвяне на планове за управление на риска от наводнения, както и ресурсно обезпечаване с техника и предпазни средства. Залагаме и на разширяване на участието на Въоръжените сили при кризи.

Отдавна всички говорим за въвеждане на електронно управление, за намаляване броя на служителите в административните звена и някак си не е сериозно да вярваме в предизборни платформи, обещаващи пряко разкриване на стотици хиляди работни места. Наивно ще е да повярваме и в лесно обещавания преди избори размер на средната пенсия от 1000 лева. Тук ролята на държавата е да създава добра среда и условия за развитие на бизнеса, чрез адекватна данъчна политика, чрез мерки за повишаване конкурентоспособността и улесняване на достъпа до финансови ресурси и комплексни бизнес услуги за малки, средни и новосъздадени предприятия, чрез подпомагане на стартиращ бизнес и насърчаване на инициативността и предприемачеството. Голяма част от мерките, заложени в програмата на ГЕРБ целят именно това и когато те бъдат реализирани по естествен път бизнесът би се „отблагодарил“ с осигуряване на нови възможности за трайна заетост, съответно повече данъчни приходи в държавната хазна, от там и възможност за нарастване доходите на пенсионерите.

В допълнение на това не мога да не посоча необходимостта от развитие на безопасен, екологичен и устойчив национален транспорт и в частност – тунелът под връх Шипка. Проектът е включен като приоритетен в програмата на ГЕРБ и ще бъде изпълнен. Освен безспорните ползи в транспортно отношение, реализацията му би повишила инвестиционния интерес към региона и съответно би довела до увеличаване на работните места.

Ясно е – чака ни много работа. Резултатът зависи от всички ни!

- Какви са очакванията Ви за Вашия принос при влизането ви в Народното събрание? Какви лични ангажименти бихте поели към избирателите?

- В отговора на този въпрос ще бъда пестелив с обещанията, защото най-лесно обещава този, на когото няма да му се наложи да изпълнява обещанията си. Знам, че на нас ще ни се наложи да го направим и за да бъда честен с хората ще обещая само, че ще работя усърдно за реализиране на мерките, които вече посочих и то по начин, гарантиращ най-голяма полза за габровския регион и местните жители. Вярвам, че опитът, който имам като представител на местната власт, както и познаването на местните проблеми и потребности ще ми позволят да бъда полезен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!