Министър Мартин Иванов: Нека не се сещаме за култура само по празници!
Министър Мартин Иванов: Нека не се сещаме за култура само по празници! / netinfo

Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов днес взе участие в празничното откриване на новата учебна година в две училища в гр. Русе – в Английската гимназия „Гео Милев” и в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”. Заедно с него в двете учебни заведения бе и областният управител на Русе Симеон Иванов.

Министър Мартин Иванов пожела на добър час на учениците от крайдунавския град и подчерта, че от самите тях зависи днес как те ще подготвят своя бъдещ ден.

"Проблемът е, че в нашето общество обикновено се сещаме за култура само по празници - на 24 май, а за образование - на 15 септември, но иначе в ежедневието почти не се сещаме за тези неща и отношението ни към творците, към хората на изкуството, на културата, на образованието, далеч не е това, което би трябвало да бъде”, заяви министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов.

Министър Мартин Иванов отбеляза още, че е необходима и цялостна промяна в отношението към културата у нас. На думи всички сме много горди с нашата многовековна история и култура, но в същото време вижте състоянието на паметниците на културата, в това число и сградите по централните улици на най-красивите български градове, вижте и състоянието на музеите, галериите, читалищата. Всичко, разбира се, опира до недостиг на средства. Но средствата са функция от това ние на какво място поставяме в нашата скала тези ценности. В България за най-важните неща все няма пари. Крайно време е това безвремие в културата да престане, пари за култура трябва да има, посочи още министър Мартин Иванов. Той сподели, че няма как да оправи радикално положението в културата за два месеца като министър в служебния кабинет, но въпреки това няма да спре да опитва да намери повече средства за духовната сфера.

В Русе министърът на културата Мартин Иванов каза също, че е време да се преразгледат и някои от механизмите и параметрите на реформата в сценичните изкуства. "Факт е, че в цялата държава няма пари. Не може обаче броят на посетителите в театрите да нараства с по 10 на сто на година, а бюджетът за театрите и оперите да е константен. С този проблем в сектора се сблъскваме всяка година, време е да се намери вече неговото решение”, изтъкна министър Мартин Иванов.