Ученици искат стипендиите да бъдат 15% от минималната заплата
Ученици искат стипендиите да бъдат 15% от минималната заплата / Дарик Добрич

Флашмоб под наслов "Твоят начин да участваш" се състоя на пл.”Свобода”. В инициативата, организирана от Съюза на учениците в България /СУБ/, се включиха няколко десетки средношколци от добричките училища. Събитието се проведе в първия учебен ден и в други градове в страната. Целта му е учениците да имат по-голямо участие в процесите на взимане на решения за училищното образование.

Организаторките в Добрич Донна Колева /11 клас в ПГ по ветеринарна медицина/ и Сиси Димитрова /10 клас във Финансово-стопанската гимназия/ представиха мерките, около които СУБ се обединява за подобряване на училищната среда през новата учебна година.

Ученическото мнение да има реална тежест при решения за назначаване на директори и учители е едно от исканията на младите хора. Те настояват гласът им да се чува и при приемането на учебните програми и решенията за изключване на ученици. Ученическите съвети да имат реален глас в заседанията на педагогическите съвети, директорите да имат тригодишен мандат с възможност за двукратно преизбиране, да се въведе предмет „Гражданско образование” два часа седмично, са сред останалите мерки, предложени от СУБ. Иска се още ученическата стипендия за отличен успех и социалната стипендия да бъдат 15% от минималната работна заплата.

Двете момичета споделиха, че СУБ обединява към момента над 50 съмишленици от цялата страна и това е първата им сериозна инициатива. Ученичките заявиха, че всички решения в училище се взимат от директорите и учителите и досега никой не ги е питал и не им е предоставял възможност да участват в решаването на някакъв проблем.