Новата академична година стартира в Шуменския университет
Новата академична година стартира в Шуменския университет / netinfo

Новата учебна година стартира и в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" днес. Тя бе тържествено открита с празничен водосвет, последван от слово на ректора проф. дпн Маргарита Георгиева. Към студентите, прекрачващи прага на учебното заведение, обръщение направи и кметът на града Красимир Костов.

„Имам честта и удоволствието да ви поздравя с първия учебен ден. Правя го с радост, защото в условията на криза и засилен ценностен дефицит нашият университет не просто оцелява, а запазва позициите си на образователен, просветен и научен център на североизточна България", каза проф. Георгиева и отправи специален поздрав към тазгодишните първокурсници. „Опитайте се да намерите разумната мяра между труд и изкушения. Ще имате и битови несполуки, разочарования, мъчителна раздяла с илюзии. Не се оставяйте обаче да ви сломят и демотивират", посъветва ги в съвсем реалистичен дух тя.

Градоначалникът Красимир Костов пък им пожела бъдещи успехи и изтъкна важната роля на учебното заведение в живота на шуменци. „Уважаеми преподаватели, Община Шумен цени усилията ви при подготовката на високообразовани кадри. Искам да ви благодаря за всеотдайността, за преподавателските и научни достижения и да ви пожелая най-вече здраве и творчески успехи", обърна се и към преподавателите Красимир Костов.

Деканът на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС" към Националния военен университет полк.доц. д-р инж. Сашо Евлогиев също отправи своите поздрави по повод откриването на академичната 2014/2015 година. Пред множеството студенти, преподаватели и гости застана и председателят на Студентския съвет на ШУ Павлин Иванов. „Скъпи първокурсници, ние - вашите колеги, сме щастливи да ви приветстваме с добре дошли. Направили сте отличен избор, с който можете да се гордеете", заяви той.

По традиция, ректорът проф. дпн Маргарита Георгиева връчи лично студентските книжки на постъпващите с максимален бал първокурсници. Отличниците получиха като подаръци и тениски, които да им напомнят, че успехите им в Шуменския университет тепърва предстоят.

В края на церемонията по откриване на новата академична година първокурсниците бяха тържествено посрещнати в академичната общност с полагане на клетва, след което студентите се докоснаха до жезъла и реставрираното първо знаме на университета.