416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините
416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините
74812
416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините
  • 416 000 са избирателите във Варненско, търси се склад за бюлетините

Около 416 000 души във Варненска област ще имат право на глас на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. В региона ще бъдат разкрити 633 секции, 401 от които ще се намират във Варна, заяви в студиото на Дарик председателят на Районната избирателна комисия във Варненска област Велин Жеков.

Бюлетината за 3 МИР още не е утвърдена, но вероятно ще бъде с дължина между 70 и 80 сантиметра.

За да се придвижи един кандидат за депутат напред в листата, преференциалният вот за него трябва да бъде минимум 7 % от общия брой гласове за партията му. Ако няма отбелязано поле от дясната страна на бюлетината, тогава префенцията се брои за водача на листата. 
„При партиите, които ще получат значителен брой гласове, реално е трудно изпълнимо кандидат да събере 7 %. Но при тези, които ще бъдат около изборния праг от 4 %, би могло да се получи разместване при мобилизация на симпатизантите на съответния кандидат, коментира Велин Жеков.

Все още се търси помещение, където бюлетините ще бъдат съхранявани след пристигането им от печатницата. Складът, който се използваше на предишни избори, беше отдаден под наем от бившия областен управител Иван Великов. Това създава затруднения на организацията на процеса, но Жеков увери, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време от Областна управа.

Всички секции ще получат 10 % повече бюлетини от броя на избирателите по списък. За парламентарния вот липсва изискване за уседналост, каквото има за местните и европейските избори. Българите, които отдавна живеят в чужбина и не фигурират в избирателните списъци, могат да бъдат дописани в тях срещу документ за самоличност.

Гласуването на две места винаги се установява, след като бъде направена проверка от ГРАО, предупреди Жеков. Той напомни, че за подобно нарушение се носи наказателна отговорност.

Целият разговор с Велин Жеков е в аудиозоната.