Ателие по улично изкуство, театър и кино на фестивала Виа  Понтика
Ателие по улично изкуство, театър и кино на фестивала Виа Понтика / Дарик Добрич

Фестивалът "Виа Понтика" продължава с Ателие по улично изкуство, театър и късометражно кино.

Актьорски техники и школи на уличното изкуство, част от които крият своите основи в италианската Комедия дел aрте от 16 в., ще представят днес от 14 часа в Ботаническата градина на Двореца в Балчик студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. В Ателието по улично изкуство студентите от специалност „Театър на движението ”Пантомима” ще провокират посетителите в Двореца със сценичния език на тялото.

Четири часа по-късно – в 18 часа, в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне театралният спектакъл от Харолд Пинтър  „Колекцията”. Постановката е дело на Николай Младенов. Сценографията е на Георги Батилов, а музикалната среда - на  Боян Христов.  Режисьорът Николай Младенов е ангажирал студентите от магистърска програма „Театър” в Нов  български университет Атанас Атанасов, Златина Никифорова, Симеон Гълъбов и Димитър  Енчев - гост. Заглавието на спектакъла е метафора с множество значения. То е намек  за „колекцията” от лъжи, истини, убеждения и гледни точки, които се разкриват в текста. В постановката, както и в нашия живот, най-важните въпроси остават без отговор – можем ли истински да познаваме хората, които обичаме; можем ли да им се доверим, можем ли истински да познаваме самите себе си?

От 19 до 22.30 часа в хотел „Фламинго Гранд”, Grand Hall  в Албена ще се прожектират  филми от седмото състезание за наградата на СИЛЕКТ - CILECT PRIZE 2014 – НАГРАДЕНИ И ФИНАЛИСТИ -2014. В компилацията CILECT PRIZE 2014 са включени общо 217 филма - 95 игрални, 77 документални и 45 анимационни филма, от общо 114 училища от 50 държави в целия свят.

Регламентът на конкурса е всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, да изпрати по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 мин. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.
Компилацията пътува по целия свят, за да достигне до 160 институции, членуващи в СИЛЕКТ - Световна  асоциация на кино и телевизионните училища. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.
Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конгреси на СИЛЕКТ.  Както всяка година режисьорите на филмите - финалисти ще присъстват на конгреса на СИЛЕКТ в Лос Анджелис от 13 до 16 октомври 2014.