Любовта към Русия- неподвластна на политическата конюнктура
Любовта към Русия- неподвластна на политическата конюнктура / Георги Манев

Любовта на българския народ към Русия е неподвластна на политическата конюнктура. Национално движение „Русофили" е против санкциите срещу Русия, защото считаме, че не възможна силна Европа, без Русия. Русофилите в България са против използването на български военни бази от САЩ.

Това се казва в прочетена днес от председателя на Националното движение в България Николай Малинов специална декларация от трибуната на провеждащия се край язовир Копринка 11-ти Национален събор на приятелите на Русия в България.

Проявата събра над 12 хиляди приятели на Русия, привърженици на леви патриотични формации, представители на 186 организации на русофилите в страната. По традиция на събора среща си дават и поколения български строители в страните от бившия СССР и Коми

 

Гости на събора бяха културното аташе на България в Русия Любомир Коларов, както и неговият колега в България- съветникът по въпросите на културата към посолството на Руската Федерация Кирил Рънза, представители на домакините - община Казанлък.

Руски сувенири, традиционни руски сладки, историческа и партийна литература, български произведения на изкуството и откровен кич белязаха и тазгодишния събор на русофилите.
Тениски с лика на президента на Русия Владимир Путин и дарената му от бившия премиер на България Бойко Борисов каракачанска овчарка, бяха хит на тазгодишното издание на събора.

В продължение на часове присъстващите се забавляваха с познатте на няколко поколения руски детски и патриотични песни, изпълнени от български групи изпълнители, участници в Националния фестивал на руската поезия, песен и танци. Проявата се организира от НД „Русофили" в България и фондация „Руский мир" - Москва.

 

Участниците в събора на русофилите в България имаха възможност да подкрепят подписка срещу използването на български военни бази от САЩ.

НД „Русофили" се ражда преди 11 години, когато неголяма група, състояща се от бивши български работници в Коми, решава да създаде организация. Кръщават кратко и ясно  „Русофили". Идеята е да се срещат и спомнят за миналите времена, да дискутират събития и процеси в съвременна Русия и нейните връзки с България. Постепенно малката организация се разраства и в момента по официални данни в нея участват повече от 30 000 души.