Цветан Василев също проявил интерес към оздравяването на КТБ
Цветан Василев също проявил интерес към оздравяването на КТБ / снимка: БГНЕС, архив
Цветан Василев също проявил интерес към оздравяването на КТБ
74792
Цветан Василев също проявил интерес към оздравяването на КТБ
  • Цветан Василев също проявил интерес към оздравяването на КТБ

Цветан Василев също е проявил интерес към оздравяването на Корпоративна търговска банка. Това става ясно от съобщение на финансовия консултант ЕПИК, който преди два дни писа на БНБ. От консултантската компания уточняват, че писмото, изпратено до Централната банка, премиера и финансовия министър, е от името на трите най-големи акционери - т.е. „Бромак" на Цветан Василев, Оманския фонд и ВТБ Капитал. Именно преди два дни БНБ информира, че е постъпило писмо от ЕПИК, но като представител на Оманския фонд и категорично подчерта, че Цветан Василев не е проявил интерес. ВТБ Капитал пък заяви намерение да не участва в спасяването на банката още в началото на кризата.

Според финансовия консултант ЕПИК в писмото Централната банка и правителството се информират за „съвместна инициатива на тримата най-големи собственици на Корпоративна търговска банка, както и на потенциални инвеститори, да рекапитализират банката". Тримата най-големи собственици са „Бромак" на Цветан Василев, Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман и ВТБ Капитал. Също така в писмото се проявява интерес в „името на клиентите за съвместна работа с правителството, БНБ и други институции и акционери на банката, с цел да се представят съвместен план за рекапитализация и преструктуриране на КТБ".

„Това предложение за устойчиво решение е от най-голям интерес за КТБ АД, клиентите на банката, партньорите и акционерите й, както и в интерес на стабилността на целия банков сектор в България", подчертават от финансовия консултант. Той предлага да се проведе среща в София през следващата седмица и да се сключи споразумение за конфиденциалност, за да се обмени поверителна информация с цел провеждане на пълен „дю дилиджънс" в КТБ АД, за да се изготви детайлен план за преструктуриране и рекапитализация на банката.

Преди два дни от БНБ съобщиха, че при тях е постъпило писмо именно от този финансов консултант с изключителни права, избран от Оманския фонд, както и „други непосочени акционери и потенциални инвеститори". В съобщението си Централната банка категорично подчерта, че Цветан Василев не е направил никакво предложение.