Плевенска филхармония записа песента, която представя България на детската Евровизия
Плевенска филхармония записа песента, която представя България на детската Евровизия / archive.dariknews

На 11 септември, под диригентството на маестро Йордан Дафов, Плевенска филхармония записа музиката за песента, с която Крисия ще представи България на финалния концерт на детската Евровизия, който ще се състои на 15 ноември 2014 г. в Малта.

Плевенска филхармония записа песента която представя България на детската Евровизия
netinfo

"Това е един проект, който правим с три безкрайно талантливи деца - Крисия, Хасан и Ибрахим. И тримата са на десет години, а Крисия е позната на нашите зрители и притежава изключителен талант и харизма". Това сподели Евгени Димитров - Маестрото, който беше в Плевен за записите в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие-1869", които направи Максим Горанов.

Маестрото обясни, че всъщност екипът е получил покана от БНТ, Крисия да представя България на финала на детската Евровизия в Малта. Той сподели, че концертът, в който деца до 15 години от всички европейски страни се състезават ще бъде излъчен в цяла Европа и в целия свят.
"Благодарение на поканата от БНТ ние започнахме да работим по този проект и с моите колеги направихме една песен, която е за соло вокал като решихме да включим и двамата близнаци Хасан и Ибрахим. Те ще свирят на два рояла и така се получава много интересно трио.

Работното заглавие на песента на Крисия е "Планетата на децата". В нея ще се пее как тя е фея и би искала да направи всички деца по света деца, защото в детския свят и детската планета няма войни и има само хубави неща.
"Всъщност това е един детски вопъл, да бъдем по-добри и да запазим детското в себе си", каза Маестрото.

Плевенска филхармония записа песента която представя България на детската Евровизия
netinfo

Той сподели, че след разговор с директора на Плевенска филхармония Любо Дяковски, са решили с цел да се обогати още повече звучността на песента, която звучи доста романтично - като саунд трак от анимационен филм, да се добави звученето на автентичен симфоничен оркестър. "Това беше и още един повод да дойда тук - в Плевен, и на тази сцена, на която съм участвал в толкова концерти като ученик".

Евгени Димитров каза, че за него е голямо предизвикателство да съчетае гласа на Крисия със звука на двата рояла, при които в един момент от песента се получава една закачка, след която виртуозното свирене на пианистите преминава в звученето на концерт за пиано и оркестър. Всичко това, съчетано с масивния звук на Куку бенд ще направи песента да прозвучи като поп произведение.

Маестрото обясни, че всъщност цялата красота в песента ще дойде от участието на оркестъра в нея и това е един прекрасен повод Плевенска филхармония да заеме своето място в проекта.
Той каза, че в момента се работи и по костюмите на участниците, както и по записване на видео. Според него в началото на октомври, песента ще бъде напълно готова и ще се даде старт на нейното представяне, преди концерта в Малта.

"Мисля, че децата заслужават това отношение, защото знам колко е важно, когато си малък, някой да ти подаде ръка и да ти каже: "Ела, аз ще направя нещо за теб, защото това ще ти помогне".
Маестрото сподели още, че в проекта не става дума за никакъв комерс и се финансира от екипа, само и само да се случи "и това е хубавото, защото го правим от душа и сърце и защото децата го заслужават".

Евгени Димитров определи впечатленията си от работата с музикантите от Плевенска филхармония като изключителни. "Аз нямам никакви съмнения, защото ги познавам. Аз имам тук съученици и приятели от толкова много години и това един прекрасен повод да се върна в детството си, което наистина е фантастично".

Плевенска филхармония записа песента която представя България на детската Евровизия
netinfo

Маестрото е убеден, че тази съвместна работа по песента за детската Евровизия с Плевенска филхармония може да доведе до нови следващи проекти. "Мисля, че отношението си личи във всичко, което правим така, че това е най-хубавото".