Площад „Централен“ ще има португалска визия
Площад „Централен“ ще има португалска визия / netinfo

Проектът на португалското студио „Фора“ за визията на площад „Централен“ бе избран с пълно единодушие на днешната сесия на Общинския съвет. С 42 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“ съветниците решиха, че идеята на португалския колектив е най-подходяща за централното пространство.

Португалският проект предвижда целият площад да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията. Върху съоръжението трябва да има метална конструкция, която да бъде с дървена настилка с повдигащи се отвори, през които да се виждат части от музея. Предвижда се изцяло да бъде премахнат паркингът пред Тримонциум и да се построи подземно съоръжение в пространството между хотела и бившия Партиен дом.

Съветниците избираха от проектите на 3 студиа – португалски, италиански и немски, които бяха класирани на първите места.

Относно финансирането на проекта, чиято цена може да достигне до 20 млн. лева, кметът Иван Тотев обясни, че общината разполага с поне три възможности.

Единият вариант е да се търсят пари от Оперативна програма „Региони в развитие“, от която Пловдив може да получи между 28 и 56 млн. евро. „Другите две възможности са републиканският бюджет и местният бюджет, като най-вероятно площад „Централен“ ще получи финансиране и от 3-те места“, каза кметът.