Фестивалът Различният поглед събира артисти от страната и чужбина
Фестивалът Различният поглед събира артисти от страната и чужбина / Dariknews.bg, архив

Седмия младежки фестивал на изкуствата РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД, ще събере артисти от различни области на изкуството в Стара Загора от днес до 21-ви септември.

Тази година фестивалът е с мото: „Архитектура на паметта", подкрепен е от Фондация „Америка за България" и се осъществява в партньорство с Регионален Исторически Музей - Стара Загора и Община Стара Загора.

Фестивалът ще започне с обновяване на външната фасада и стените на Лятно кино Септември с графити от най-добрите артисти в страната - Esteo, Nasimo и 140ideas - нашумели напоследък с графитите на български князе и царе на Аспаруховия мост във Варна, както и с трибюта към Валери Петров в София.

Киното ще бъде арена на изложби, илюзии на живо от старозагорската формация Team Deception, аудио-визуален пърформанс на Калоян Праматаров, 2 премиери на български късометражни филми, видео-арт и др.

Млади български архитекти-реставратори ще представят свои проекти за реставрация на стари български къщи и църкви на официалното откриване на фестивала и изложбата „Архитектура на паметта" в петък, 19.09. от 17:00 ч. в Регионален историческ музей.

Малко по-късно същата вечер, на сцената на Античен форум ще чуем Overground brass band - джаз комбо към Военния биг бенд на Стара Загора, последвани от Стефан Вълдобрев & Обичайните заподозрени.

На 20-ти ни очакват куп изненади на Античната улица и форум: ектремни скокове върху въздушна възглавница, алписка стена, стрелба със спортен лък, уъркшопове по кокили, комикси, месене на хляб, жонглиране, интерактивни исторически игри, Детска сцена за таланти, уличен цирк, историческа възстановка със занаяти, оръжия, древен бит, музика и кухня, както и „Тържествено посрещане на Тервел в областта Загора" - съвместна продукция на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур", Р.И.М. - Стара Загора и „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед".

В Регионалната библиотека ще се проведат обществена дискусия на тема: „Съвременният артист и градската среда - влияния и резултати" - дебат по проект „Българска мрежа за граждански диалог" на „Център за култура и дебат - Червената къща", гр. София, проект, финансиран по програмата за подкрепа на НПО в България към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

От 15:00 ч. ще видим и премиера на филма на Вал Тодоров „България, тази вечна ерес", представен от самия режисьор. Вечерта ще завърши с грандиозния огнен спектакъл „Паметта на огъня" на Мим-формация Жар Театър, който ще бъде игран за първи път тази събота на Ротондата Св. София. През нощта ще бъдат представени аудио-визуални творби от "Водна кула Арт Фест" и еXAF.org.

Фестивала ще завърши на 21-ви септември във вече изрисуваното Лятно кино Септември („Абис зоун") с комикс-джем, илюзии, поетичен пърформанс на младежи и английската поетеса Дийна Роджърс (проект на лондонския Roundhouse Theater), танцов уъркшоп по суинг и DJ/VJ SWING PARTY с дрес-код в ерата на суинга.

Всички събития са с вход свободен и са достъпни за всякакви възрасти.