Оманският фонд писал на БНБ за КТБ
Оманският фонд писал на БНБ за КТБ / снимка: БГНЕС

Без конкретно предложение Оманският фонд е писал на БНБ за ситуацията в Корпоративна търговска банка. Това става ясно от съобщение на централната банка.

Там е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на генералния държавен резерв на султаната на Оман (ФГДРСО), други непосочени акционери и потенциални инвеститори.

С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение, пишат от Централната банка.

Оманският фонд е вторият по големина акционер в КТБ. Най-големият акционер - дружеството "Бромак" на Цветан Василев, засега не е писал на БНБ.

От Централната банка припомнят, че на 29 август 2014 година със свое писмо Оманският фонд заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

Междувременно президентът на Оманския държавен резервен фонд заяви, че фондът работи с българското правителство в опит да разреши проблемите в КТБ, съобщи Ройтерс. Дарвиш Ал Балуши, който е също министър по финансовите въпроси на Оман, не разкри подробности за спасителния план за българската банка в краткото си изявление пред репортери, пише БГНЕС, като се позовава на Ройтерс.