Два атентата посрещнаха американския държавен секретар в Багдад
Два атентата посрещнаха американския държавен секретар в Багдад / БГНЕС, архив

Най-малко 13 души бяха убити при 2 атентата с коли бомби в Багдад на фона на срещата в иракската столица между новия премиер Хайдер ал Абади и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицейски източници. 28 човека бяха ранени при нападенията, извършени в шиитски квартал в източната част на града.

Кери и Абади обсъдиха съвместната борба срещу сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", която превзе части от Северен и Западен Ирак, предаде Ройтерс.

Впечатлен съм от плановете на новия иракски премиер да възстанови националната армия и да прокара широки политически реформи с цел взимане предвид на интересите на всички общности, каза държавният секретар на САЩ. Кери подчерта готовността на Абади да действа бързо за сключване на петролните споразумения, необходими на кюрдите, и за включване на сунитите в управлението.

Абади призова международната общност да помогне на Ирак в борбата с "Ислямска държава". "Необходими са незабавни действия, за да бъде спряно разпространението на този рак", подчерта той. По-късно днес (рано сутринта утре българско време) президентът на САЩ Барак Обама ще представи свой план за борба с "Ислямска държава".

Източник: БТА