Близнашки: Банките в България са стабилни, но трябва да се справим с казуса КТБ
Близнашки: Банките в България са стабилни, но трябва да се справим с казуса КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Банките в България са стабилни. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в отговор на въпрос на Дарик какво има предвид с изказването си, че надзорът на БНБ е направил пропуски и в други сфери освен Корпоративна търговска банка. Близнашки е категоричен, че основният проблем е в Корпоративна търговска банка и от ограничаването му зависи и стабилизирането на цялата система. Въпреки това служебният премиер определи ситуацията като "притеснителна".

„В момента тече разследване за ролята на надзора по отношение на КТБ. В този смисъл не искам да задълбочавам темата, но действително положението е тревожно в тази сфера. На мен много ми се иска да се опитаме да стабилизираме КТБ и на тази основа да стабилизираме цялата банкова система. Това, което искам да кажа, е, че банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който ако го изпуснем и излезе извън контрол, това може да има негативно отражение и върху други банки в страната", обясни Близнашки.

Служебният премиер призова мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да се прибере в България. Близнашки бе категоричен, че промяната на мярката на Василев е пряко обвързана с обвиненията към него.

„Смятам, че всички очакваме с нетърпение онова, което има да ни каже г-н Василев по същество и не само на нас, но и на онези граждани, които протестират, защото някои се опитват да пренасочат протеста в погрешна посока. Мисля, че те са се доверили на г-н Василев и той им дължи обяснение за това, което се е случило с банката и неговата роля в този процес. Тоест в България, както знаете, е отменено смъртното наказание. Ние сме цивилизована държава, пълноправен член на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло. Трябва да се съдейства на правосъдието, за да се стигне по-бързо до развръзката, иначе протестите сами по себе си са израз на емоция, но създават излишно напрежение в обществото. Нужни са конкретни стъпки, за да намерим по-бързо решение на проблемите, свързани с този казус", допълни той.

БНБ има притеснения от юридически характер за даването на частичен достъп до парите на депозантите до 1000 лева, допълни от своя страна служебният финансов министър Румен Порожанов. Той направи пояснението в отговор на въпрос на Дарик дали темата е обсъдена при срещата на Порожанов с Иван Искров и главния прокурор Сотир Цацаров за ситуацията в Корпоративна търговска банка.

„Темата с получаването на частичен достъп до депозитите в рамките на ликвидността на формираната ликвидност на КТБ, която беше дебатирана и анонсирана от мен, като министър на финансите, и която беше дебатирана с делегацията на ЕК, е от компетенцията за вземане на решение на БНБ. Те имат своите притеснения от гледна точка на юридическите аргументи, с които може да се вземе това решение, но аз лично се надявам те да преценят и да го вземат по най-добри начин. До 1000 лева депозанти и вложители, които имат средства в КТБ, са над 180 000 човека. Това са по данни на гаранционния фонд. Тези 180 000 човека, които се приема, че все пак са от слоевете на обществото, които са зависими от подобен размер на средствата, т.е. пенсионери, хора с по-малки влогове, които са направили, те биха занулили своите сметки в КТБ при едно подобно решение", обясни Порожанов.